Nový Český dům

Nový Český dům
Téma: Dům jako archetypální forma v krajině

Rodinný dům se nachází v urbanistické situaci "za humny", na kraji vesnice u města Olomouc. Je prototypem nového vesnického domu pro českou krajinu. Poskytuje tak alternativu cizorodé současné produkci katalogových rodinných domů. Dům má jasný abstraktní obrys, poukazující k naivnímu archetypu. Obnovuje tradici půdorysně podélných vesnických objektů. Ta se během posledních 40 let z vesnického stavění téměř vytratila.
Dům se přizpůsobuje běžným aplikovaným regulativům pro výstavbu rodinných domů. Ty určují sklon a tvar střechy, materiál krytiny a podlažnost objektu.
Z urbanistického hlediska je dům precedentem k "ohrazení" vesnice dalšími domy situovanými podél záhumenní cesty. Cílem je nasměrovat rozvoj vesnice směrem dovnitř, k jejímu zahuštění, a zabránit tak nekontrolovatelné expanzi do krajiny.
Dům má neutrální bílo obvodovou slupku s pravidelným rastrem otvorů. Ty umožní klientovi flexibilně koncipovat interiér. Dle potřeby může prostor rozdělit podlahou, stěnami, jádry, nebo jej může ponechat volný. V tomto případě je vnitřní prostor volným plánem se vsazenými kubusy toalet a koupelen. Ty vymezují jednotlivé prostory. Jediné pevné dveře jsou do těchto místností. Cesta domem se vine z předsíně do otevřené obytné haly s kuchyní a po otevřeném schodišti pokračuje do podkroví (výška pozednice 2m). Cesta končí v tiché uzavřené části s ložnicemi dětí.
Uzavřenost domu ze severní strany vůči volné krajině a chmelnici je vyvážena otevřeností všech obytných místností k jižní zahradě. Jižní stěna funguje jako akumulační a poměry otvorů vůči plné ploše jsou přizpůsobeny tak, aby se úzký dům v létě nepřehříval.
Vztah k Olomouci potvrzuje dům nízkým panoramatickým oknem na západ, jehož výška je přizpůsobena sedícímu člověku. Odtud se medituje, pozoruje západ slunce, město a klášter Svatý Kopeček.
Konstrukčně je objekt navržen pro stavbu svépomocí. Světlé rozpětí obvodových stěn 4,5 metru umožňuje realizaci vlastními silami, s malými a lehkými stavebními dílci. Malé rozpětí nevyžaduje příčné zavětrování krovu. Nejsou zde táhla. Prostor je otevřen do bílé špičky.
Otevřenost prostoru vyhovuje rodině klienta, která doposud obývala malý panelákový byt.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od FAM Architekti