Musée des Confluences

Musée des Confluences
Spoluautor: Tom Wiscombe
Spolupráce:Markus Prossnigg, Mona Bayr, Angus Schoenberger
Adresa: 86 Quai Perrache, Lyon, Francie
Investor:Conseil Géneral du Rhône
Projekt:2001
Realizace:2010-14
Užitná plocha:26700 m2
Plocha pozemku:20975 m2


Na soutoku Rhôny a Saône snesli vídeňští architekti modré z nebe, které snoubí oblak s krystalem. Musée des Confluences od studia Coop Himmelb(l)au připomíná letadlovou loď vyvrženou na břeh. Sto padesát metrů dlouhé muzeum ze skla a oceli je bránou k poznání, místem společného setkávání a nepřehlédnutelnou ikonou v nově vznikající čtvrti na jihu Lyonu.


Projekt přírodo-historického muzea v Lyonu, který vzešel z mezinárodní soutěže uspořádané v roce 2001, je koncipován jako “prostředek k přenosu znalostí“ a ne jako výkladní skříň pro vystavované předměty. Autoři nevnímají muzeum pouze jako “chrám pro múzy ke vzdělávání elit“, ale jako veřejnou bránu k dnešnímu poznání. Nemá být jen místem k rozjímání, ale společnému setkávání.
Objekt se nachází nachází na soutoku řek Rhôna a Saône na poloostrově, který byl před sto lety uměle rozšířen. Od počátku bylo zřejmé, že půjde o obtížnou stavbu. Do země muselo být vetknuto 536 třicetimetrových pilotů. Stejně tak bylo jasné, že lokalita sehraje významnou urbanistickou roli při rozvoji celého území. Budova měla sloužit jako maják a vstupní brána pro všechny příchozí z jihu. Složitý tvar muzea má rovněž představovat ikonickou bránu výrazně vybočující ze svého okolí. Důležitým aspektem při navrhování bylo, aby muzeum nijak nebránilo proudu návštěvníků z města na cíp poloostrova Pointe du Confluent. Hlavním cílem bylo vytvořit volný průchozí objekt, který bude zčásti vynášen na podporách a vznikl tak pod muzeem krytý veřejný prostor.
Muzeum tvoří tři části. Z důvodu záplav je celý objekt umístěný na mírně zvýšenou základnu, v niž se vedle skladů a dílen nachází také sály (pro 327 a 122 diváků) a pracovišť, které mohou být rovněž využívány ke vzdělávacím účelům pro okolní školy.
Vstupní část, tzv. Crystal, představuje otevřený převýšený prostor, kudy vedou vstupy do jednotlivých výstavních prostorů. Spojovací cestu, tzv. Espace liant, tvoří eskalátory, schodiště a spirálová rampa. Po obou stranách této cesty jsou umístěny jednotlivé výstavní prostory (jeden dokonce dvoupatrový) a na konce trasy je výhled na soutok Pointe du Confluent. Nosná ocelová konstrukce je koncipována jako most, aby umožnila adekvátní výstavní prostory bez dodatečných vnitřních podpor. Administrativní část se nachází nad výstavními sály. Nad veřejně přístupným náměstím, tzv. Plaza, se vznáší široce vykonzolované výstavní sály. O dostatek světla na krytém náměstí se stará vodní hladina plytkého bazénu odrážejícího sluneční paprsky na stříbrné podhledové panely. Veřejný charakter místa potvrzuje přítomnost restaurace na krytém spodním náměstí a volně přístupné kavárna s terasou v nejvyšším poschodí. Vstupní části dominuje obří kapkovitá nosná konstrukce, jejíž forma vznikla na základě analýz turbulentního soutoku řek. Výsledný tvar 'gravitační studny' pomohl snížit výslednou hmotnost ocelové konstrukce vstupní části o celou jednu třetinu.
Coop Himmelb(l)au
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pecka
jirivitek
23.05.18 06:35
Dekonstruktivismus po pádu Berlínské zdi?
Tomáš Vích
24.05.18 01:06
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Coop Himmelb(l)au