Kanceláře Manifesto & reSITE

Kanceláře Manifesto & reSITE
Spolupráce:Beatrice Bongetta, Karolína Trinklová, Matěj Vydra, Jan Obermann
Adresa: budova DRN, 6. patro, Národní 135/14, Staré Město, Praha, Česká republika
Investor:reSITE
Projekt:2019
Realizace:2020
Užitná plocha:270 m2


Dispozice – Řešené prostory se nachází v šestém podlaží multifunkčního objektu DRN. Podobu této budovy v prestižní lokalitě na Národní třídě definoval významný architekt Stanislav Fiala. Dominantní funkcí objektu je administrativa, ale nalézají se zde také restaurace, obchody či galerie. Výraznými znaky řešeného prostoru od prvopočátku byly: atypický půdorys, podpůrné nosné sloupy v diagonálním sklonu a prosklená fasáda s 360° výhledem. Velkolepý výhled v kombinaci s množstvím přirozeného denního světla a organickým půdorysem činní toto místo jedinečným. Zadáním bylo zde vytvořit kancelářské zázemí pro společnost Manifesto a reSITE. Vzhledem ke specifickému charakteru samotné budovy, prostor nedovoloval velké konstrukční zásahy. Členění prostoru reaguje na organický tvar budovy a snaží se zachovat jeho vzdušnost. Při vstupu Vás uvítá takzvaná „wellcome wall“ inspirovaná identitou firmy. Zakázkově vyráběná multifunkční stěna slouží jako recepce a z druhé strany jako šatna se sezením a úložný prostor pro administrativní potřeby. Ve vstupní části se také nachází kuchyňka s velkým jídelním stolem. Samotná kancelář je utvářena podlouhlými pracovní stoly pro bezmála 30 lidí, dvěma zasedacími místnosti, a dominantní lounge zónou se stupňovitým sezením pro setkávání a kreativní dialog celého týmu. Call place – v původním záměru šlo o buňku sloužící k soukromým hovorům, které neměly rušit ostatní kolegy a probíhající meetingy. Na závěr se však klient rozhodl vypsat soutěž pro studenty ČVUT a umožnit se tak realizovat mladým začínajícím architektům. Celková plocha kanceláře je cca 270 m².

Koncept / barevnost / materiály – Velký důraz byl kladen na zachování a vyzdvižení kvalit prostoru jako takového. Tedy přehlednost, variabilitu, prosvětlenost a vzdušnost. Základní prvky (beton na stropě a nosných konstrukcích, skleněná fasáda, přiznané instalace a tmavá podlahová dlažba) tak zůstaly bez výrazných změn, naopak byl podtržen jejich charakter. V kontrastu k převážně industriálním materiálům byly dále v návrhu voleny jemnější organické materiály na bázi textilu a dřeva. U pódia, wellcome wall a šatny byla použita dubová překližka. Světlý textil byl užit za účelem dosažení co nejvyššího optického i akustického komfortu pro soustavnou práci. Členění prostoru pomocí textilu rovněž umožnil pracovat s oblými tvary uvnitř prostoru, čímž je znovu podtržen organický charakter interiéru. Osvětlení a jiné doplňky jsou řešené v bílé antracitové barvě, čímž na sebe nijak zásadně neupozorňují, ale naopak přispívají k celkové harmonii.
Marco Maio Architect
0 komentářů
přidat komentář