Holandská ambasáda v Berlíně

Holandská ambasáda v Berlíně
Adresa: Klosterstrasse 50, Berlín, Německo
Projekt:1997
Realizace:2003
Užitná plocha:8500 m2
Plocha pozemku:700 m2


Koolhaasovy stavby prodává jejich příběh. Architekt nepoužívá ani úsporné materiály, ani nenabízí nejekonomičtější půdorysy. Neláme si hlavu ani s přesným termínem dokončení stavby (v případě holandského velvyslanectví jím měl být rok 2000) nebo jejich rozpočtem. Přesto se na projekt od tohoto ateliéru stojí fronty. V době retrospektivní výstavy ContentMiesově Nationalgalerie získala Koolhaasova čerstvě otevřená stavba Berlínskou architektonickou cenou.
Ambasáda je druhou stavbou OMA v Berlíně. Červovitě stočený objekt na uliční straně uzavírá stávající blok. Při pohledu od Sprévy však vystupuje jako nezávislý solitér - osmipodlažní skleněný kubus o hraně 27 metrů, kterým po vzoru Guggenheimova musea v New Yorku prochází celým domem jeden prostor. V blízkosti ambasáda v historii procházela Berlínské zeď. Odkaz na ni zakódoval Koolhaas i do stavby. Hlavní myšlenkou domy byla tzv. "trajektorie" - 200 metrů dlouhý kontinuální vnitřní veřejný prostor, který vede z ulice až na střechu. Krajina rozmanitých schodišť, ramp a chodeb meandruje podél fasády a zpřístupňuje různé úrovně podlaží ("Split-level-system"). Statický systém určilo vrstvení funkcí na sebe: nosné stěny mezi "trajektorií" a různými velkými pracovními místnostmi zároveň slouží k ukrytí kuchyněk, skladů a toalet. Vznikla tak proměnlivá dynamika uvnitř budovy, která zvenku vyhlíží jako obyčejná prosklená kostka. Dvojitá fasáda slouží k pasivnímu vytápění i jejímu ochlazování jako odvětrávací kanálky. Co nejprve vypadalo jako labyrint, se nakonec všechno nachází na jedné chodbě, a navíc je horizontálně i vertikálně logicky uspořádané. Statická nezbytnost, sled funkcí a prostorové požadavky klienta tak byly přetransformovány do působivého, dramaturgicky komponovaného, esteticky a tektonicky komplexního objektu.
Projekt ještě není zcela dokončen. O rok později než pro nizozemskou vládu (1998) začal Rem Koolhaas zpracovávat pro soukromého švýcarského klienta tzv. Haus um die Schenkung (nebo Flick Haus II.), který by plynule navazoval na holandské velvyslanectví. Projekt bohužel skončil fiaskem. Snad se najde jiný investor, který by ho pomohl dokončit.

Kanceláře: 4800 m² (70 zaměstnanců)
Bydlení: 1500 m²
Parkování: 2200 m² (28 aut)
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OMA