Dům M

Dům M
Adresa: Pöstlingberg, Linec, Rakousko
Projekt:2006
Realizace:04.2007 - 12.2007
Užitná plocha:112 m2
Obestavěný prostor:336 m3


Kvádr o půdorysu 12x12 metrů, posazený na svahu Pöstlingberg v Linzi, využívá všech výhod pozemku tím, že je umístěn tak dalece v severovýchodním rohu parcely, jak mu to jen podmínky umožňují. Tyto dvě světové strany jsou uzavřeného charakteru, čímž zabraňují sousedům nahlížet do domu.
Na druhé straně se dům otevírá směrem k jihu a západu, kde se nachází dvě celoprosklené fasády. Západní strana budovy nabízí skvostný výhled na Dunajské údolí, kam sluneční paprsky pronikají až do pozdních večerních hodin. Venkovní závěsy chrání před přílišným slunečním svitem a přehříváním domu. Jižní fasáda s krytou terasou nabízí netradiční soukromí. Směrem od terasy se rozprostírá velké jezírko na plavání.
Směrem dovnitř jihozápadně se nachází otevřená kuchyně, obývací pokoj a obytné prostory, které jsou natočené k jezírku, a dále severovýchodně soukromé ložnice.
Dům je nepodsklepený a je tvořen z prefabrikovaných izolačních panelů, které byly osazeny na betonovou základovou desku během pár hodin pomocí autojeřábu. Podél západní fasády jsou diagonálně rozmístěny ztužující sloupky.
Střešní deska mírně natočená k východu řeší bezokapové odvodnění přes fasádu do drenážního  chodníčku v zadní části domu.
Dům je obalen syntetickými membránami, pro střešní prostor bylo užito bílé EPDM, na oblast fasád bílý teflonem potažený PVC (neviditelně svařený ke střešní vrstvě), který byl vložen přes tepelně izolační vrstvu mezi vnější membránu a konstrukční panely.
Jednoduchý tvar domu, vysoký stupeň prefabrikace, jeho excelentní tepelná izolace z celulózového vlákna stejně jako aplikace  výhřevné technologie spolu s vnějším stíněním vytvářejí z domu velmi ekonomickou a ekologickou stavbu.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bezvadna pracicka
A.J.K.
26.07.10 09:48
pekne
rk
26.07.10 10:29
krabicka
jt
27.07.10 06:15
Respekt!!!
Jan Růžička
29.07.10 09:22
...
extrudovaný polystyren
29.07.10 11:46
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Caramel Architekten