Cukrárna Povidloň

Cukrárna Povidloň
Stavební řešení:Michal Žižka, Ladislav Krlín
Investor:LIPENSKO s.r.o.
Realizace:2021


Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou získala jméno podle tradičního šumavského dezertu. Zákusek z nadýchaného odpalovaného těsta s tvarohem a povidly ale zdejší šéfcukrář Michal Mandys, který se učil šest let u vyhlášeného pražského cukráře Skály, povýšil na francouzský éclair. A povedlo se. Měsíčně se ho tu prodá víc než 6 000 kousků. Harmonické spojení dobře osvědčené tradice a inovace se ale propsalo i do interiéru cukrárny od ateliéru A8000. Jemné pastelové tóny doplňuje černé moderní logo a lehce pop-artové ilustrace od grafického a designového studia Bechyňský. Hravý vizuální koncept se odráží také v architektonické podobě prostoru.

Sladká vzpomínka na dětství u babičky, ale i inovativní zákusky v moderním provedení. Pohodlí šumavské cukrárny, ale i minimalistický design a odhalené stropy. Taková je Cukrárna Povidloň v Lipně nad Vltavou. Investor HOREKA LIPNO, s.r.o., stojící mimo jiné za zdejším hotelem Element nebo restaurací Stodola, oslovil pro spolupráci šéfcukráře Michala Mandyse, který ctí tradice, ale zároveň drží krok s moderní cukrařinou. Tomu dokonale notuje i interiér. Architektonický ateliér A8000 citlivě převedl do prostoru jemný a minimalistický grafický koncept od studia Bechyňský.

"Základním architektonickým principem je spojení tradice s 21. stoletím. Stejně jako pracuje šéfcukrář Michal Mandys, který povýšil do moderních podoby známý lokální dezert, jsme postupovali i při úpravách prostoru. Samotnou výrobu jsme přivedli do odbytových prostor. Vznikl tak společný prostor, ve kterém si plně užijete zážitek z nakupování a ochutnávání lahodných zákusků, a ještě můžete pozorovat výrobu na vlastní oči," popisuje architekt Martin Krupauer.

Strop prostoru cukrárny je otevřený a přiznává rozvody technologií včetně vzduchotechniky. Ta je však obarvena na růžovo, čímž jsou odlehčeny tvrdé linie interiéru. Dispozici cukrárny vévodí průhled do výrobny zákusků, která je viditelná už z ulice velkým výkladem. Návštěvníci mohou výrobu dezertu sledovat ale i uvnitř, a to u barového pultu umístěného pod oknem. Ilustrace od studia Bechyňský jsou vidět také v malbě na stěnách. Vizuální identita a interiér cukrárny tak tvoří nerozdělitelný celek.

Hlavní prvky vybavení cukrárny jsou svařené z černých kovových jacklových prvků. Doplněné bílou kovovou mřížovinou a akustickými lamelami tvoří kontrast k pastelovým barvám krabic, balicích papírů a propagačních materiálů vystavených za pultem cukrárny. Tradičně tvarované židle od firmy Ton v pastelových odstínech reflektují barevnost značky cukrárny. Retro dlažba zase dotváří atmosféru kontrastů.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od A8000 s.r.o.