Chalupa u Blaníku

Chalupa u Blaníku
Spoluautor: František Čekal
Projekt:2012
Realizace:2014-16
Užitná plocha:164 m2
Zastavěná plocha:138 m2
Obestavěná plocha:680 m3


foto: Jaroslav Hejzlar

Zadáním investora bylo upravit stávající vesnickou chalupu z 1. pol. 20. století k plnému funkčnímu využití pro bydlení. Rodinný dům má přízemí s obytným podkrovím a částečným podsklepením. Základní myšlenkou bylo navrátit stávající objekt do původní podoby s novou přístavbou vstupu v soudobém výrazu. Do přístavby je situováno vstupní zádveří a nově budované hygienické zázemí. Nová část je materiálově odlišná - dřevěný laťový obklad v kontrastu s bílou omítkou stávajícího domu. Součástí domu je i jeho nástupní prostor s novým vjezdem z kamenných odseků, oplocení z gabionů a nové venkovní schodiště z dubových pražců.
Cihelné zdivo domu bylo v rámci rekonstrukce podřezáno a byla provedena nová hydroizolace, zdi byly opatřeny kontaktním zateplovacím systémem. Krov v podkroví je kompletně vyměněn včetně keramické střešní krytiny.
V 1np a částečně v podkroví jsou použity repliky dřevěných špaletových oken. Nové otvory v domě jsou vyplněny hliníkovým systémem s trojitým zasklením. Podlahy jsou z vrstvených dubových parket na řemen. Stejný materiál byl zvolen také pro dveře, obklady stěn a stropů a pro nábytek.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
až na verandu
silhanek
29.09.16 12:03
OK PLAN opět na jedničku
Tomáš Příhoda
30.09.16 03:12
Parada
Jiri
31.12.16 08:29
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OK PLAN ARCHITECTS