Altán městské knihovny ve Vamberku

Altán městské knihovny ve Vamberku
Adresa: Voříškova 84, Vamberk, Česká republika
Investor:město Vamberk
Realizace:9.2020
Užitná plocha:24 m2
Zastavěná plocha:36 m2


Spolupráce: Miroslav Bachura (studie), Jonáš Kolařík (studie, DUR/DSP), Ondřej Hart (DPS), Václav Horecký (technická konzultace), Jan Pohl (statika)
Dodavatel/náklady: I. etapa-bourací práce a spodní stavba VASPO VAMBERK s. r. o. - 1.899.056,- Kč s DPH (2017); II. etapa-altán (výstavba altánu, drobné terénní úpravy, chodník) -TSM design s.r.o. - 1.562.084,22 Kč s DPH – (2020)
V roce 2015 jsme se sešli s bývalým místostarostou města Vamberk, Janem Rejzlem, na velmi zanedbaném místě za náměstím, směrem k řece Zdobnici.
Místo je na spojnici mezi náměstím a fabrikami a denně jím prochází velké množství lidí. Domeček bývalých záchodků, rozlámané schody k řece s dožilou fabrikou, ruina bývalého domu a zadní fasády domů vytvářeli z místa, které mělo svůj potenciál, ostrou dekadenci.
Dohoda zněla: začněme s něčím drobným, ať je proměna brzy vidět. 
Městská knihovna, která je jedním ze sousedních domů zanedbaného prostoru, potřebuje altán pro mateřské centrum, čtení a večerní akce, takže řešení bylo jasné a smysluplné.
Tvorba projektu trval krátce přes 1 rok a realizace altánu ve dvou etapách téměř 3 roky.
Mezitím se revitalizovala fabrika i přilehlé pobytové schody od ateliéru Tsunami a z místostarosty se stal starosta.

Altán
Komunikace kolem knihovny, prostor bývalých městských záchodků i zahrada městské knihovny jsou ve vlastnictví města. Proto bylo možné prostor parcely přizpůsobit změnou hranic pozemku s ohledem na maximální zvětšení zahrady knihovny. Na jejím konci je ve tvaru úhelného kamenu umístěn altán. Součástí návrhu je opěrná kamenná zeď, která místo urbanisticky zpevňuje a materiálově koresponduje s farou naproti. Taktéž vytváří sokl pro dřevostavbu altánu i větší pobytovou zahradu knihovny.
Altán je ve tvaru nepravidelného čtyřúhelníku. Konstrukce je dřevo-skleněná, ze strany zahrady průhledná, aby umožnila skrze altán vnímat krajinu za ním. Pultová zelená střecha při pohledu z vyšších pater knihovny posiluje vjem zahrady a propojuje ji se zelenou krajinou v dáli. Cestičku od knihovny k altánu tvoří betonové, kulaté nášlapy stejné barvy jako podlaha altánu. Altán je letní knihovnou, hernou, výstavním i přednáškovým prostorem. Lavice k sezení slouží jako úložný prostor, police jsou regálem pro knihy. Komorní zahrada je přístupná přes knihovnu i přes malou branku z ulice pro veřejné akce nezávislé na provozu knihovny.
 
Úroveň zahrady je v místě altánu o 3 m výše než ulice. Základy tvoří betonový fundus, který nese altán. Ten tvoří opěrnou zeď zahrady a vymezuje ulici. Konstrukce stěn altánu je kombinací smrkových KVH sloupků s příčníky zavětrovanými ocelovými ztužidly a jednou plnou, dřevěnou, sendvičovou biodeskovou stěnou. Střecha tvořená sendvičovou konstrukcí s trámky a biodeskou překrývá celý prostor. Fasádu tvoří modřínové prvky a sklo. Konstrukce byla sestavena v tovární hale po jednotlivých panelech, posléze opět rozložena a sestavena na místě, a následně vložena do připravených obvodových zdí.

Velké díky patří městu, především panu Janu Rejzlovi, stavební techničce paní Zuzaně Rouskové, řemeslníkům a spolupracovníkům.
Martin Kožnar
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Klobouk dolů
Vít Blaha
12.02.21 06:14
pěkné
snep
12.02.21 10:02
Pohoda
Vích
13.02.21 07:23
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Martin Kožnar