Zámek s parkem v Těchobuzi na Pelhřimovsku prodal kraj obci za tři miliony Kč

Vložil
ČTK
16.06.2021 07:25

Jihlava – Zámek s parkem v Těchobuzi na Pelhřimovsku prodá kraj obci za tři miliony korun. Rozhodlo o tom dnes krajské zastupitelstvo. Obec se 75 stálými obyvateli bude tyto nemovitosti splácet do roku 2028, peníze pošle v devíti splátkách. V areálu zámku, který je památkově chráněný, naposled sídlil sociální ústav. Asi sedm let je prázdný, kraj na něj marně hledal kupce.


Krajský radní Karel Janoušek (ODS a STO) dnes zastupitelům řekl, že původně kraj zvažoval o požadavku zaplacení do konce volebního období, tedy do roku 2024. Prodloužením splátkového období podle něj chce obci vyjít vstříc, aby své peníze mohla použít na případné financování projektů v areálu zámku. "Obec se stará o několik památek, určitě svoje zkušenosti má," řekl.

Jde o prodej objektů a asi pěti hektarů pozemků, jejichž cena je podle znaleckého posudku osm až devět milionů korun, uvedl radní.

Návrh kupní smlouvy zastupitelstvo obce Těchobuz schválilo minulý čtvrtek. "My jsme v zastupitelstvu důkladně zvažovali naše finanční možnosti," řekl dnes starosta Pavel Hájek (nestraník) zastupitelům. Uvedl, že obec má roční daňové příjmy přes milion korun, ale podstatně větší část rozpočtu tvoří nedaňové příjmy. Obci se podle něj daří čerpat dotace. "Není výjimkou, aby obec Těchobuz měla rozpočet 20 až 30 milionů za rok a jsme schopní to ustát," řekl.

Prioritou obce je podle Hájka to, aby zůstal veřejně přístupný zámecký park. V minulých letech se podle něj obci nepovedlo s krajem dohodnout na převodu samotného parku, proto se rozhodla převzít celý zámecký areál. ČTK Hájek řekl, že do zámku chce obec přemístit památník matematika, filozofa a kněze Bernarda Bolzana (1781 až 1848), který na zámku v Těchobuzi pobýval. V další budově chce obec udělat byty.

O zámek poslední dobou podle kraje projevil zájem člověk z Mladé Boleslavi, který uvedl, že by tam chtěl léčit vyhořelé managery.

Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvedl, že kraj dává přednost veřejnému zájmu obce. "Tento majetek, jestli se nepletu, získal kraj bezúplatně převodem od státu," řekl. Pro prodej zámku obci hlasovalo 33 zastupitelů ze 40 přítomných.

Klienti sociálního ústavu spravovaného krajem se z Těchobuzi postupně vystěhovali do roku 2015. Nejdřív chtěl kraj zámek prodat nejméně 12 milionů korun, v dalších kolech cena postupně klesala až na loňských 6,5 milionu. Výběrové řízení tehdy kraj zrušil kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Součástí této nabídky nebyl zámecký park.
0 komentářů
přidat komentář

Související články