Úpravy nábřeží Svratky na jihu Brna končí, vznikla cyklostezka

Vložil
ČTK
03.04.2020 15:00
Brno

foto: www.brnonakole.cz
Brno – Úpravy brněnského nábřeží Svratky v Komárově a Dolních Heršpicích jsou téměř u konce, už za dva týdny by měla být stavba zkolaudovaná. Nově vznikla cyklostezka na pravém břehu mezi ulicemi Sokolova a Vomáčkova. Přes Sokolovu ulici už lidé nebudou muset převádět kolo, ale vznikl podjezd pod mostem podél řeky. Vysazují se nové stromy za pokácené a podél koryta vznikly mokřady, řekl ČTK mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.


Primárním cílem úprav je protipovodňová ochrana, kterou dělá soukromý investor IMOS development. Ochrana poté umožní zástavbu i podél řeky. Město po kolaudaci získá podle smlouvy cyklostezky a některá takzvaně přírodě blízká opatření.

Nově vznikla cyklostezka na pravém břehu, kde byla dosud polní cesta a pod ulicí Sokolovou vznikl pod mostem podjezd. Dosud zde cyklisté jedoucí po levobřežní cyklostezce museli podle dopravního značení sesedat z kola a vést ho, drtivá většina je však nerespektovala.

Mezi přírodně blízká opatření patří rozvolnění toku řeky a vytvoření mokřadů. Jsou zde vyseté vybrané traviny a sází se zde nové stromy za pokácené. "Pokud to půjde, přesunou se původní malé stromy ze stávajících vyšších ploch níže," uvedl Poňuchálek. Cena stavebních prací a terénních úprav je 137 milionů korun.

Protipovodňová opatření se mají postupně stavět prakticky po celém Brně podél Svratky a Svitavy, protože jen díky nim je možné využít řadu pozemků k zástavbě. Zároveň se plánuje revitalizace nábřeží obou řek v některých úsecích, aby je bylo možné využít pro rekreaci. Příští rok by se mělo začít kolem Svratky od Riviéry až po Uhelnou. Revitalizuje se například i okolí Ponávky.
0 komentářů
přidat komentář