Přeštice zrevitalizují areál bývalého zemědělského družstva u kulturní památky

Vložil
ČTK
07.06.2023 07:20
Přeštice

Přeštice - Přeštice na Plzeňsku, které koupily areál bývalého zemědělského družstva, připraví ve spolupráci s občany koncepci využití brownfieldu. Vedle kostela, který je národní kulturní památkou, by měl vzniknout atraktivní prostor s barokní konírnou. ČTK to řekl starosta sedmitisícového města Tomáš Chmelík (STAN). Družstvo bylo známé chovem takzvaných přeštických prasat, které jsou známé po celé ČR i v okolních zemích.


"Chceme určit jasné směřování tohoto areálu. Do konce volebního období bychom se rozhodně chtěli dostat do fáze hotové architektonické soutěže," řekl starosta. Areál, který je teď prázdný, koupilo město asi před deseti lety a zatím jeho využití nedalo jasný směr. Podle Chmelíka je tam velký potenciál propojit celou oblast turistickou diagonálou od Domu historie Přešticka přes kostel, faru až po hřbitov s hojně navštěvovaným hrobem podnikatele, politika a mecenáše Josefa Hlávky. V areálu by měl vzniknout park, infocentrum a parkoviště pro návštěvníky.

Velký potenciál má podle Chmelíka barokní konírna za administrativní budovou, která je u silnice. Konírnu, jež by doplnila barokní kostel a faru, by město chtělo zachránit a mohla by v ní být galerie s kavárnou.

"Loni vznikly ideové architektonické návrhy studentů, kteří předložili různé varianty využití areálu - od bydlení přes kulturní centrum až po parkovou úpravu, tedy vznik příjemného odpočinkového prostoru vedle naší dominanty," uvedl Chmelík. Chrám Nanebevzetí Panny Marie, který je největším českým barokním kostelem mimo Prahu, teď opravuje plzeňské biskupství za 84 milionů Kč.

"Naším úkolem je teď zvolit tu nejlepší variantu v komunikaci nejen se zastupiteli, ale na rozhodnutí by měli participovat všichni občané města," uvedl starosta.

Podle Chmelíka se stále zvažují různé varianty včetně přestavby administrativní budovy na bydlení. K tomu se sice starosta moc nekloní, ale chce se zastupiteli a občany všechny možnosti probrat. "Dlouho se diskutovalo, na co ten objekt přestavět. Ale v posledních měsících jsme se dostali do stadia, že se přemýšlí o tom, že by tam vůbec nebyl," uvedl. Budova bývalého ředitelství je podle architektů cizorodým prvkem v území, a to jak podobou, tak způsobem využití. Minulý režim podle historiků architektury úmyslně stavěl areály JZD (jednotných zemědělských družstev) vedle kostelů, protože komunisté se tím snažili památku dehonestovat.
0 komentářů
přidat komentář