Vložil
Kateřina Lopatová
26.08.2008 00:15

zpět na článek
2 komentáře
Bez života to kulisa bude. Kulisy bourejme.
robert
| 26.08.08 12:54
To je skutečně heslo projektantů rekonstrukcí objektů v památkově chráněných územích, kteří naplňují historické stavby předimenzovaným stavebním programem. Vestavby ve dvorech Klementina, na Mariánském náměstí, nebo bourání části fasád do Platnéřské ulice jdou proti charakteru památky a jejího prostředí, jehož zachování bych viděl jako základní bod zadání. Machoňova přestavba je daleko za maximem, dál se jít nedá. Není pochyb, že objekt si svou univerzitní funkci zachová i bez nekulturní přestavby.
klementinum jako srdce, ne zakonzervovaným ostatek
lenka š.
| 30.08.08 11:53
Vážený Roberte, prosím, pokud tímto napadáte práce studentů, mohl byste být konkrétnější či argumentovat své subjektivní názory tak, aby Váš stručný negativní příspěvek mohl obstát převaze práce lidí, kteří své názory dokážou podložit nejen slovy, ale, výřečně i beze slov, svou prací?
Osobně sdílím názor, že Klementinum je tepajícím srdcem města, a pokud by v době jeho vzniku k místu bylo přistupováno jako ke konzervě, nikdy nevzniklo to, co dnes chcete úzkostlivě chránit i před životem. Zločinem je z tohoto pohledu vývoj místa udusit a zakázat jeho současným uživatelům svou vrstvu identity, samozřejmě s ohledem a úctou na hodnoty, které v sobě hmotná budova nese, které umíme číst. Není pochyb, že objekt si svou památkovou hodnotu, či funkci památky, chcete-li, zachová i s kulturními přestavbami. S pozdravem Lenka
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.