Do 5. aukce Hanáckých kasáren v Olomouci se nikdo nepřihlásil a byla zrušena

Vložil
ČTK
17.04.2024 21:10
Olomouc

Olomouc - Do dnešní elektronické aukce Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nikdo nepřihlásil a dražba byla kvůli tomu zrušena. Státu se tak ani na pátý pokus nepodařilo tuto rozlehlou nemovitost prodat. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) připraví další kolo elektronické aukce. V této dražbě, která měl skončit ve čtvrtek v 10:00, byla snížena minimální cena Hanáckých kasáren z 249 milionů na 248 milionů korun. O ceně pro další kolo bude ještě rozhodnuto. ČTK to dnes sdělila mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.


Hanácké kasárny využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. V předchozích čtyřech kolech aukce se sice zájemce včas přihlásil a složil kauci, avšak neučinil příhoz, takže dražby neměly vítěze. O památkově chráněnou nemovitost před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého. Odborníci ale upozornili na špatný technický stav Hanáckých kasáren a vysoké náklady na rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto v lednu zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí Hanáckých kasáren.

Olomoucký kraj chtěl budovu Hanáckých kasáren využívat hlavně pro vědu, kulturu a vzdělávání, především prostřednictvím Vlastivědného muzea v Olomouci či Archeologického centra Olomouc. V areálu mělo být zřízeno i kreativní centrum, centrum sociálního poradenství, centrum materiální a potravinové pomoci, pobočka Family Pointu a krajské dobrovolnické centrum. Radnice chtěla do budovy Hanáckých kasáren přestěhovat některé své odbory, které nemají vysokou návštěvnost.

Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

O budovu Hanáckých kasáren projevil Olomoucký kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny či kanceláře. Hejtmanství od záměru tehdy nakonec upustilo. Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů Kč, ceny stavebních prací a materiálů od té doby výrazně vzrostly.
0 komentářů
přidat komentář

Související články