Bývalý módní dům Ostravica-Textilia bude mít vzhled z 30. let

Vložil
ČTK
02.06.2023 15:20
Ostrava


Ostrava - Fasáda bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia v centru Ostravy se nakonec vrátí do původní podoby z 30. let. Zrekonstruovaný objekt měl mít lamelovou fasádu, investor se nakonec rozhodl od ní upustit. Novinářům to dnes sdělil mediální zástupce investora Jindřich Vaněk.


"Při rekonstrukci se ukázalo, že kvůli technickému stavu exteriérů by instalace lamel vyžadovala nešetrné zásahy do původního zdiva. Zároveň bourací práce odhalily rozsáhlý výskyt dřevomorky. Infikovány byly nejdůležitější prvky krovu, kvůli čemuž musel být odstraněn. Tím se otevřela možnost stavbu modernizovat jinak, efektivněji, a vytvořit dvě nová patra v podobě skleněné nástavby," uvedl Vaněk.

Podle něj se investor rozhodl původní návrh opustit poté, co se podařilo najít technologii umožňující vrátit objektu vzhled z 30. let. "Díky zručnosti štukatérů bude obsahovat dekorativní prvky typické pro období, kdy byl dům ve vrcholné architektonické kondici a zlaté časy zažíval rovněž ekonomicky," řekl Vaněk.

Novinkou bude také skleněná nástavba. Vzniknou tak dvě nová patra v nárožní části komplexu. "Skleněná nástavba neboli šišoid bude ustoupená od vnějšího líce fasády, nevznikne tedy na celé ploše střechy. Bylo to doporučení památkářů a zároveň je to obvyklý postup, jak nástavby tohoto typu řešit. Nárožní dům doplněný o dvě nová patra bude ve výsledku o něco nižší než před rekonstrukcí,“ podotkl Vaněk.

Dodal, že pro nový vzhled budovy má investor potřebná povolení, na konci dubna získal nové územní rozhodnutí. "V tuto chvíli se vyřizuje povolení změny stavby před dokončením. Práce na těchto změnách ještě nebyly zahájeny, zatím se pokračuje pouze ve stavebních pracích, které byly schváleny již v dříve vydaných stavebních povoleních," řekl Vaněk. Kvůli změnám i rozsáhlému výskytu dřevomorky se renovace prodlouží zhruba o čtvrt roku. S kolaudací stavby, která začala loni v dubnu, by se mělo začít na podzim.

"Získat podobu původního dekoru znamenalo prozkoumat dochovaná torza fasády, dobové fotografie Ostravice-Textilie i ostravské historické stavby. Této takřka detektivní práce se chopil hlavní autor předchozího i aktuálního návrhu, architekt Martin Náhlovský ze studia Master Design," uvedl Vaněk.

V tomto týdnu se začíná také s instalací konstrukcí pro skleněný světlík, díky němuž bude do Ostravice proudit denní světlo. Původní plechový světlík bude demontován. Zateplení budovy je hotovo a štukatérská firma v červnu zahájí práce na fasádě.

Zrekonstruovaný dům již pod novou značkou Boutique Business Inkubátor Ostravica (BBIO) poskytne prostor tvůrcům, kreativcům i startupům. Vzniknou v něm kanceláře i zázemí pro jednotlivce a velké firmy, sdílené pracovní prostory, akustické laboratoře, včetně vybaveného nahrávacího a podcastového studia. V přízemí bude restaurace s kavárnou, otevřenou směrem k náměstí Dr. E. Beneše. V suterénu se počítá s vybudováním klubu pro pořádání kulturních a společenských akcí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články