Arcibiskupství dostane 202 mil. Kč na obnovu památek v Kroměříži

Vložil
ČTK
22.02.2018 14:20
Kroměříž - Olomoucké arcibiskupství dostane z Integrovaného operačního programu evropskou dotaci 202,2 milionu korun na rekonstrukci zámku a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Rozsáhlá obnova památek začne už letos a potrvá do roku 2022. ČTK to dnes řekl mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka. Celkové náklady činí 246,3 milionu Kč. Částkou 23,8 milionu se na nich bude podílet stát, 20,3 milionu korun uvolní arcibiskupství, které obě památky získalo v církevních restitucích.


Peníze půjdou na rekonstrukci střechy a krovu, rozšíření a dovybavení depozitářů a restaurátorských dílen i zřízení a vybavení digitalizačního pracoviště. Chystá se modernizace zázemí turistického a kulturního provozu a oprava dlažby na nádvoří.

V prvním patře zámku budou práce zahrnovat restaurování několika místností včetně slavného Sněmovního sálu. Úpravy se dotknou i galerie, takzvané Staré knihovny nebo Manského sálu ve druhém patře. Nové bude i uspořádání prohlídkových okruhů. "Jsou to kroky směřující k dlouhodobému zajištění památkových hodnot areálu, ale také ke zlepšení pracovních podmínek profesionálů i zvýšení komfortu návštěvníků," řekl ředitel kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Jan Slezák.

Arcibiskupství chce dále rozšířit a zatraktivnit prohlídkový okruh v zámecké věži. Vzniknou v ní expozice Klenotnice pozdního středověku a Královská návštěva v Kroměříži. Proměna čeká i Mlýnskou bránu mezi zámkem a budovou arcibiskupského gymnázia. Po dokončení restaurátorských prací se dosud nepřístupné interiéry Mlýnské brány otevřou veřejnosti, která si v nich bude moci prohlédnout muzeum arcibiskupské gardy.

V plánu je i obnova vodního systému v Podzámecké zahradě. Měla by zahrnovat odbahnění a zpevnění břehů rybníků a vodotečí, opravu stavidel a vybudování nových mol. Úpravy čekají zázemí pro chov vodního ptactva a Pompejskou kolonádu včetně kašny. Po dobu oprav musejí návštěvníci v zámku a Podzámecké zahradě počítat s dočasnými omezeními.

Podle kastelána Martina Krčmy úpravy zvýší atraktivitu kroměřížských památek pro návštěvníky. "Zámek nově nabídne originální expozice, které budou přístupné celoročně, a připojí se tak ke Květné zahradě, která již dnes nabízí atraktivní zimní program," uvedl.

Zámek a Podzámecká a Květná zahrada jsou od roku 1998 součástí seznamu hmotného dědictví UNESCO. Od ledna do konce října loňského roku je navštívilo 181.173 lidí, o 25.686 méně než ve stejném období roku 2016.
0 komentářů
přidat komentář

Související články