Přerov vybral vítězný návrh na přeměnu budovy Emos

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
13.03.2021 20:45
Přerov


Přerov – Přerovská radnice vybrala vítězný architektonický návrh na přeměnu administrativní budovy známé jako Emos na náměstí TGM, kterou město loni koupilo téměř za 38 milionů korun. Přestavba pětipodlažní budovy se bude řídit návrhem autorů zahraniční společnosti Anagram&Gruppa, která chce objekt přeměnit na moderní budovu s prostorem pro úředníky, ale i s kavárnou a vyhlídkou na město. Náklady na rekonstrukci jsou odhadovány zhruba na 130 milionů korun, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.


Takzvaný architektonický dialog vypsalo město loni, přihlásilo se do něj 14 týmů, do užšího výběru postoupily nabídky pěti z nich. Sedmičlenná komise vybrala podle Chalupové jednomyslně návrh, pod nímž jsou podepsáni autoři ze Španělska a Nizozemska z kyperské společnosti Anagram&Gruppa. Projekt má být hotový na začátku příštího roku, následovat bude výběrové řízení na zhotovitele. Stavět by se mělo začít v polovině příštího roku. "Za zpracování kompletní projektové dokumentace zaplatíme 18 milionů korun, předběžná cena rekonstrukce je vyčíslena na necelých 130 milionů, konečnou cenu budeme znát až po vysoutěžení zakázky," uvedla náměstkyně primátora Hana Mazochová (ANO).

Architekti podle návrhu dbali nejen na proměnu budovy zvenčí, která nyní hyzdí náměstí, ale i na výraznou změnu exteriérů, v nichž budou moderní kanceláře, rekonstrukce se býde týkat i všech instalací v objektu. "Vznikne tu moderní a hezká budova, která se stane zajímavou dominantou náměstí. Nemá to být jen sídlo úřadu, ale i místo, kde se budou Přerované potkávat a kam budou rádi chodit. Celkově by měla tato nová podoba přispět k oživení centra města," uvedl primátor Petr Měřínský.

Podle návrhu autorů se hlavním prvkem stane atrium, které určuje složení fasády a kancelářských prostor. Fasáda se podle tvůrců stane průhlednou, hravou a interaktivní, v posledním patře se pamatuje i na terasu a kavárnu. V popisu návrhu je zmiňován i průchod budovou do dvorního traktu, kde je navržen park. Výrazným prvkem nové podoby se stanou schody. Součástí objektu budou dva výtahy pro veřejnost a zaměstnance, navržen je tu i výtah pro zásobování a převoz těžkých předmětů.

Po rekonstrukci se má do budovy přestěhovat zhruba 160 úředníků města, kteří jsou nyní roztroušeni na devíti místech města. Část z nich sídlila i v těchto prostorách, které si město před koupí objektu pronajímalo. Budova pochází z konce 60. let minulého století a je dlouhodobým terčem kritiky kvůli svému vzhledu, který narušil historickou podobu centrálního náměstí.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nula od nuly pošla
Marek Doležal
14.03.21 02:42
zobrazit všechny komentáře

Související články