Posuvná střešní okna v centru Vídně

06.06.2011 06:00
Solara, s. r. o.

Díky dobré spolupráci s památkovým ústa- vem a schopnému staviteli je vnitřní střecha historického domu v  centru Vídně osazená třemi velkoplošnými posuvnými střešními okny Solara PERSPEKTIV. Jen pár kroků od symbolu Vídně, kostela Sv. Štěpána.

Posuvná střešní prosklení Solara PERSPEKTIV jsou luxusní alternativou klasických střešních oken. Do stran odsuvná křídla oken umožňují vizuální i prostorové otevření podkrovních místností a jejich maximální prosvětlení. Při zabudování na úroveň podlahy je možné prosklení využívat rovněž k výstupu na střešní terasu. Odsuvná prosklení PERSPEKTIV jsou jedním z mnoha produktů nabízených společností Solara s.r.o. - vedle střešních oken, střešních balkonů a výstupů, velkoplošných střešních prosklení apod.
Solara PERSPEKTIV je zakázkový produkt - velikost, dělení polí i směr posuvu jsou řešeny individuálně dle přání uživatele prostor, záměru architekta či projektanta a možností stavby. Systém posuvu vyvinutý pro exponované povětrnostní podmínky střech je vyroben z nerezi a chráněn patentem, umožňuje lehký a plynulý manuální posuv (či ovládání na elektrický pohon). Profily oken a prosklení jsou vyráběny z výběrového borovicového prořezávaného masivu s vysokotlakou či olejovou/voskovou povrchovou úpravou. Vnější oplechování a lemování v Rheinzinku, hliníku, mědi či dalších materiálech. K zasklení jsou často kromě dvojskel používána speciální energetická trojskla (Ug=0,5 W/m²K), která spolu s konstrukcí okna zaručují tepelný komfort v podkroví po celý rok.

Pro vídeňskou zakázku se vedle formátů, materiálů a barev řešilo také zapuštění prosklení do střešního pláště tak, aby i nejvyšší prvky prosklení nevyčnívaly nad rovinu krytiny střechy. Rámy a křídla vídeňské realizace jsou vyrobeny z výběrového borovicového prořezávaného masivu s čirou vysokotlakou povrchovou úpravou. Vnější oplechování a lemování je z titanzinku, zasklení energetickým trojsklem Suncool s hodnotou tepleného prostupu Ug=0,6 W/ m²K.

"Zaměřujeme se na celoroční tepelný komfort - řešíme složení trojskla, materiály i technologii použitou pro vlastní zasklení a profilaci rámů oken. Již několik sezón směřujeme k tomu, abychom našimi výrobky změnili běžnou představu o klima v podstřeší: v létě přehřáto, v zimě prochladlo." komentuje rozvoj Jakub Formánek, člen rodinného vedení firmy Solara. "Užíváme si práci se dřevem, které je pro plně zakázkovou výrobu výborným základním materiálem. Můžeme měnit profil i tvary prosklení a dovolit si hodně atypické věci."

Firma se dlouhodobě věnuje obnově české řemeslné výroby, velká část výrobního procesu těží z ruční práce. Spolupráce s českými, německými i rakouskými investory dává hodnotnou zpětnou vazbu pro další vývoj.

Více info na www.solara.cz