Mlýn Hunsett Mill

Vložil
Tisková zpráva
12.09.2013 14:40
Architekt:
studio ACME vedené Friedrichem Ludewigem
Lokalita: Norfolk, Anglie
Rok dokončení: 2008
Rozloha: 215 m2
Ocenění: RIBA Manser Medal 2010

Rekonstrukce a dostavba objektu Hunsett Mill představuje velmi konkrétní reakci na velmi konkrétní prostor: romantickou a okouzlující venkovskou scenerii. Nová budova měla představovat stín té původní, takže z určitých míst není vůbec vidět. Je příkladem citlivého a inteligentního využití nádherné lokality a představuje jasnou a povedenou odpověď na složitou otázku.


Nová hmota reaguje na původní členitou strukturu přístavků, je však naplněna novou funkcí – rekreační ubytování několika rodin. Dostavba je obložena černým, opáleným dřevem, takže vypadá jako stín a jeho okna v jedné rovině se stěnami ještě zvýrazňují dojem nehmotnosti. Tvary střechy formují řadu asymetrických, ale rytmicky propojených štítů. Celkový dojem je okouzlující – jako by šlo spíše o umělecké dílo než o příklad venkovského obytného domu.

Povrch nové budovy z opáleného japonského dubu je rozdělen rytmicky umístěnými okny bez rámů, které se přizpůsobily tradičním materiálům a barvám, avšak zcela originálním způsobem. Spolu se strategicky umístěnými střešními okny VELUX různých rozměrů nasvětlují vybraná místa interiéru a vytvářejí tak neopakovatelnou atmosféru pomocí světla. Promyšlené umístění prosklených ploch jak ve fasádě, tak ve střeše má nejen velmi výrazný výtvarný účinek, ale současně zprostředkovává vizuální kontakt s okolní unikátní přírodou.

Celý objekt je promyšlen do nejmenšího detailu a je výborně zpracován. Při jeho výstavbě byla využita i řada prefabrikovaných dílů. Za svou zdařilou rekonstrukci získal projekt i prestižní ocenění RIBA Manser Medal 2010.

Mlýn Hunsett Mill dokazuje, že dobrá architektura nevyžaduje vysoké investice, a je-li klient dostatečně odvážný a ambiciózní, lze ji realizovat i ve velmi omezujících situacích – stavební úřad v Norfolku rozhodně není známý svým sklonem k riziku. Výsledný projekt dosáhl rovnováhy mezi hodnotou a kvalitou.

Více informací o projektu na www.velux.cz/architekti-a-projektanti

Roční emise CO2: 22,26 kg CO22/m2 ročně, asi 4,8 t CO2 ročně (tato hodnota odpovídá kvalitním stavebním materiálům přístavby a špatným stavebním materiálům neizolovaného starého objektu, které mohly být vylepšeny jen do určité úrovně).
Dům původně neměl žádná okna z obytných prostorů směrem k řece a větrnému mlýnu. Většina nových oken směřuje z vnitřních prostor na konkrétní části mlýnu a okolní krajiny.

0 komentářů
přidat komentář

Související články