Lumion

30.12.2020 21:35
Lumiartsoft s.r.o.

Na úvod malé shrnutí pro ty, kteří o programu Lumion slyší poprvé. Jde o program, který přinesl nové pořádky do rendrovacího světa architektů, stavařů a designérů. Je určen především pro běžné vizualizace, cílen je pro uživatele od jednotlivců a soukromníků (drtivá většina uživatelů) až po velká světová studia. Největší výhodou oproti klasickým renderovacím řešením (integrované rendery CAD a BIM programů, V-ray, 3DS Max atd.) je 100% náhled v reálném čase. V té vteřině, ve které například upravíte materiál, vidíte jak bude vypadat se světlem okolí a v kontextu celé vizualizace. Odpadají tak hodiny renderů na pokusné snímky. Obsahuje více jak 6 tisíc kvalitních objektů (především rostlin a dekorací), které se jednoduše skládají přímo do programu Lumion a nezpomalují tak CAD a BIM programy. Je možné jej provázat několika způsoby s drtivou většinou modelačních SW a s nejpoužívanějšími má i živé provázání (co děláte v jednom programu se bez jediného kliknutí přenese okamžitě do druhého). A nezačínáte s prázdnou scénou, ale máte již připravené okolí, slunce, oblohu, případně i rostliny a prostředí dle výběru. A samozřejmě, finální render obrázku trvá pár vteřin.

Díky těmto vlastnostem, podpoře a vývoji postupně nahrazuje klasická řešení. Šetří uživatelům hromadu času na každé vizualizaci, také přináší menší nápor na nervy uživatele a podstatně větší radost z tvorby vizualizací. Většinou říkáme, že pokud si vážíte svého času a myslíte to s vizualizacemi vážně, Lumion je nejlepší volba.

Nová verze – Lumion 11

Nová verze programu přinesla klasicky zásadní vylepšení, každé z trochu jiné kategorie. Každý si tak přijde na své. Nově přinesl Lumion 11 uživateli žádané ortogonální pohledy, optimalizaci rychlosti a práci s opakujícími se modely (proxy), vylepšení kvality stínů pro exteriérové prvky zeleně, lepší stíny v interiéru a mnoho dalšího. Zvláštní kategorií jsou animace skládání objektů, které nyní fungují mnohem jednodušší formou, než dříve. Je třeba říci, že i prostředí aplikace se ještě podstatně zjednodušilo a je možné tvořit ještě rychleji. Samotný Lumion 11 díky použití proxy beží ještě rychleji, než předešlé verze. Hlavně je to znát na pomalejších grafických kartách a starších počítačích.

Ortogonální pohledy

Ortogonální pohledy ocení především uživatelé Lumion z menších firem, nebo jednotlivci, kteří mohou efektivněji tvořit klasické 2D pohledy z připravené scény. Nemusí tak kombinovat čárové pohledy z modelačních a BIM nástrojů s vizualizacemi. Zároveň je možné klasický pohled oživit stafáží, materiály, vytvořit animaci atd. Nové funkce ortogonálního pohledu je velmi jednoduchá na použití a obsahuje i pomůcky pro velmi rychlé nastavení. Pomocí pár posuvníků můžete z 3D pohledu nastavit přesný 2D pohled. Srovnání kamery s fasádou se dá udělat i zcela automaticky (to se hodí při orientaci konstrukce mimo hlavní roviny).

Proxy

Pokud pracujete s velkými modely a potřebujete do nich dát velká množství prvků, nejvíce oceníte automatické nahrazování opakujících se modelů (proxy) drátěnými boxy, které se objeví, když Vaše FPS (počet rendrovaných snímků za vteřinu) klesne pod určitou úroveň. Díky tomu se i na velkých scénách s desítkami tisíc modelů budete moci pohybovat při tvorbě plynule a bez sekání, které jinak náročné projekty doprovázelo a znepříjemňovalo tvorbu vizualizací. V předešlé verzi Lumion 10 přibyly tzv. displacement mapy, které vám dovolí z materiálu udělat vizuálně 3D model. Kombinace těchto map (například na střechy, kamenné zídky, obklady) a práce s proxy objekty dovolí velmi zásadně zrychlit už tak velmi rychlou práci samotnou.

WOW efekt

Největší "frajeřinky" z interiérů, jsou asi kapky deště stékající po sklech a detailní stíny. Kapky deště stékají po skelných materiálech a dovolí tak udělat příjemný pocit ze "sucha" a tepla vnitřního prostoru. Přinesou přitom neuvěřitelný živý detail pro render. Co se týká detailnějších stínů z bodových světel – to je obrovská pomůcka pro větší věrohodnost interiérových vizualizací. Navíc u stínů nemusíte nic nastavovat, vše je v připravených šablonách nachystáno. Případně můžete využít jednu z devíti připravených ukázkových scén.

Největší "frajeřinky" z exteriérů jsou zřejmě detailnější stíny trávy a porostu, také rozšířená knihovna "velmi detailních" rostlin. Stíny určují vždy věrohodnost scény a vizualizace, lepšího zpracování u rostlin se dočkal Lumion již ve verzích 9 a 10, ale nyní je zase o krok dále. Pro exteriérové vizualizace, kde si nemůžete pomáhat tolik umělými světly, jsou stíny zásadní. Lumion je v tomto ohledu již opravdu daleko, a je to – exteriérová vizualizace – podle jeho uživatelů, jeho největší síla už několik let. Rozšíření databáze nových detailních rostlin, které v renderu jen těžko pozná oko laika od reálné rostliny, je jen třešničkou na dortu. Ale velmi zásadní pro zahradní a krajinné architekty.

Animace rozvržení

Animace rozvržení – jak zní český překlad – je velmi užitečná funkce pro oživení celého designu a především pro ukázky různých fází projektu, významu zaplnění interiéru, změnu rozvetržení exteriéru atd. Využití má nespočet, hlavně ale neskutečně osloví, i jednoduchá animace krásně oživí render a třeba i ortogonální pohledy. Zároveň tak můžete vynechat spoustu slovního popisu, telefonátů a dohadování. Prostě ukážete využití prostoru a myšlenku návrhu přes animaci. Ta je pro spoustu lidí mnohem jasnější, čitelnější a uvěřitelnější, než slovní popis. Animace se navíc tvoří opravdu jednoduše, stačí jen vybrat postupně objekty, zapnout si druh animace, který chcete a pak už jen pomocí pár posuvníků odladit nástup animace, konec, odsazení jednotlivých prvků.

Ovládání a návod

Musím přiložit poznámku k ovládání, spousta tlačítek, která byla ve verzích 9 a 10 těžko k nalezení, nebo byla trochu schovaná (a ne tak úplně po ruce), se nyní posunula přesně tam, kde se opravdu hodí. Celkově se tak dost výrazně zjednodušila práce v Lumionu samotném, také přibyl interaktivní návod – díky němu se naučíte základní věci v podstatě během hodiny. Naučíte se díky němu pohybovat v programu, umisťovat (a rovnou před umístěním i zrotovat a zmenšit/zvětšit objekty), zorientujete se v základním prostředí programu.

Další novinky

Novinek přináší Lumion celou řadu, některé jsou napsány na webu lumion3d.cz, nejsou tam ale všechny – není žádané vypisovat zcela všechny detaily fungování programu. Mezi důležité nové funkce patří:

• Automatické načítání satelitních map na podklad terénu s budovami. Automaticky tak vytvoříte příjemný podklad pro hmotovou studii, kde bude vidět nejen hmota budov, ale i cesty, zeleň a užívání prostoru.
  • Modely aut z knihovny Lumion mají možnost nastavit metalízu, čímž se úroveň i starších modelů výrazně zlepšila, pro nové modely to znamená téměř reálnou podobu v renderu.
  • Aktuálně je možné do Lumionu přidávat i vlastní IES profily světel, takže si můžete nasvítit zcela reálně vlastní interiér.
  • Živé propojení modelačních SW s Lumion se rozšířilo i o BricsCAD.
  • Zjednodušila se podstatně i práce s barvami. Můžete nyní využívat i evropský standard RAL a přímo jednoduše vybírat potřebnou barvu.
  • Další důležitou věcí je, že můžete dělat detailní náhled vizualizace i v režimu celé obrazovky, podíváte se tak přesný náhled vizualizace předem ve větším rozlišení. Což je příjemné především u interiérů.
  • Detailní náhled funguje nově i v prohlížeči Lumion Viewer, což rozšiřuje značně možnosti prezentace zákazníkům a jejich možnost procházet si ve 3D vizualizací.
  • Program obecně renderuje rychleji a ve větší kvalitě, renderují se nyní třeba i odrazy vodní hladiny ve skleněných materiálech s "zrcadlovou" reflexí
  • Nově lze použít objemový oheň s vlastním podkladem.

Ceny programu se již delší dobu nemění (když nepočítáme výkyvy kurzu), cena Lumion 11 je 39 499 Kč bez DPH a Lumion 11 PRO je 78 999 Kč bez DPH (upgrade z Lumion 11 na Lumion 11 PRO je 39 499 Kč bez DPH). Ceník upgrade najdete na našich stránkách.

Více informací najdete zde:
www.lumion3d.cz
zajímavé jsou i rozhovory s uživateli programu na youtube.