Loft ve venušině zahradě

Vložil
Tisková zpráva
04.06.2015 06:50
Autor: DI Volker Dienst, Arch. Christoph Feldbacher
Místo: Willendorf v údolí Wachau, Rakousko
Fotograf: Jörg Seiler
Stavba v úzkém historickém prostoru vedla ke konceptu „dům na domě“. Klíčovými kritérii pro koncept stavby byly výhled na Venusgarten, Dunaj a maximální využití slunečního světla. Stavební objekt je harmonicky zasazen do rostlého obrazu obce. Malá obec Willendorf
proslula Willendorfskou venuší, nejvýznamnějším nálezem z období mladšího paleolitu na území Rakouska – odsud také název Venusgarten (Venušina zahrada).



Majitel se rozhodl realizovat udržitelný, moderní obytný prostor na způsob loftu formou nástavby na starém selském stavení své matky. V rámci renovace byl ve stávajícím spodním patře vybudován samostatný bezbariérový byt, který umožňuje matce stavebníka důstojné bydlení odpovídající věku.

Moderní dům se stal oživením stávající vesnické struktury a ukázka současného bydlení přilákala do malé vesnice další mladé lidi. I přes hustě zastavěnou polohu budovy byly důležitými cíli projektového týmu a stavebníka orientace směrem k dennímu světlu a vytvoření odpovídajícího soukromí spolu s propojením s okolní přírodou. Pro splnění těchto podmínek byla prosklena severní štítová stěna – zde se otevírá výhled na meruňkový sad a na údolí Dunaje. Horizontální pruh prosklení na východní straně a cíleně umístěná střešní okna VELUX prosvětlují celou hloubku místnosti. Perfektní souhra vertikálního prosklení pro výhled a horního osvětlení pro intenzitu světla ve spojení s teplým povrchem obložení z jedle bělokoré vede k fascinujícím světelným odstínům a k perfektnímu osvětlení.

Více informací získáte na www.velux.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články