Špitálka

mezinárodní urbanistická jednofázová otevřená ideová soutěž

Publisher
Jan Kratochvíl
02.11.2018 11:03
Competitions

Předmětem soutěže je urbanistický ideový návrh lokality Špitálka v Brně-Zábrdovicích. Návrh v rozsahu urbanistické studie, která stanoví rozsah, formu a funkční využití daného území vč. návazností na okolní lokality, bude zpracován na celé řešené území dle zadání soutěže (viz podklad P01). Návrh bude splňovat požadavky na současný městský prostor zahrnující funkci bydlení a doplněný o další funkce a plochy potřebné v kontextu lokality.
S ohledem na významnost dané lokality a nutnost řešit celé území komplexně, navazuje na řešené území území dotčené, ve kterém by měly být navrženy vazby tak, aby celá lokalita působila jako celek.
Předmětem návrhu je především nalezení optimálního využití zadaného území s důrazem na udržitelnost rozvoje, tedy na maximální možnou energetickou efektivitu a soběstačnost, na adaptabilnost na změny klimatu a na sociální resilienci. Při tvorbě urbanistické koncepce je potřeba pracovat s tvarováním budov z hlediska tepelných ztrát, orientací vůči světovým stranám, zohlednit výhled na Brno, současné i budoucí hlukové zatížení lokality, vše za účelem zajištění zdravého životního prostředí v území.

Porota


Řádní členové závislí
Ing. Petr Vokřál, primátor města Brna;
Ing. Jaroslav Kacer, náměstek primátora města Brna - místopředseda;
Ing. Petr Fajmon, MBA.

Řádní členové nezávislí
Univ. Prof. DI Sibylla Zech;
Barbara van den Broek - předsedkyně;
Ing. arch. Petr Hlaváček;
Ing. arch. Pavel Hnilička

Ceny
První cena - 500.000 Kč
Druhá cena - 400.000 Kč
Třetí cena - 300.000 Kč

Odměny
Pro návrhy neoceněné, které však přinesly pozoruhodné dílčí podněty a řešení, se stanovuje částka na odměny ve výši 100.000 Kč
0 comments
add comment

Related articles