Louis Kahn: Four Freedoms Memorial Park v New Yorku

Publisher
Hana Petrik, Martin Kropac
20.09.2011 08:40
Louis I. Kahn

Projekty realizované po smrti architekta jsou v mnoha ohledech svébytná kategorie. Dílo zpracované v daných souvislostech, stavebních technologiích, původním záměru a kontextu je vystaveno novým faktorům, v čase návrhu neuvažovaným nebo neexistujícím. Sagrada Familia v Barceloně je rozestavěná už skoro sto let. Dokončit se jí snaží několik generací španělských architektů s dílčími úspěchy a rozdílnými reakcemi na novodobé interpretace fragmentované nebo zcela chybějící Gaudího projektové dokumentace. Dokončení se dočkal Le Corbusierův Saint-Pierre ve Firmini, některými označovaný za jednu z nejvýznamnějších staveb 21. století, Peterem Eisenmanem dokonce za nejlepší stavbu od roku 1980¹. Opačným příkladem v této skupině je americký Massaro House na ostrově Petre ve státě New York. O původní návrh architekta F. L. Wrighta, který se v jeho době nepodařilo realizovat, projevil v devadesátých letech zájem nový majitel. Nadace F. L. Wrighta však odmítla projekt autorizovat a poskytnout dochované podklady. Pevně rozhodnutý Massaro pro zpracování dokumentace k Wrightově studii najal jednoho z mistrových žáků. Dům nyní provázejí autorské spory, soudní žaloby a odborné polemiky o originalitě díla. Podobných příběhů je jistě mnoho.

Do této specifické sbírky brzo přibude nová stavba Louise Kahna - navržená v letech 1973–74. Four Freedoms Memorial Park je nový projekt na newyorském Rooseveltově ostrově. Bude to první Kahnova realizovaná práce v New Yorku. Na východním pobřeží ne jediná - podél pobřeží Atlantiku je postaveno hned několik jeho významných budov: Knihovna Phillips Exeter Academy, Galerie Yale University, výzkumné laboratoře Richards Medical ve Filadelfii nebo Unitářský kostel v Rochesteru. Memorial Park je jedním z jeho posledních návrhů, dokončený v roce 1974, tedy v době působení na University of Pennsylvania a práce na výjimečných stavbách včetně parlamentu v Dhacce. Kahn si byl vědom významu této zakázky – nejen, že to byla lákavá příležitost intervence v americké metropoli, ale zároveň vzpomínka věnovaná prezidentu Rooseveltovi, jehož politice „New Deal“ Kahn vděčil za několik zakázek v težkých začátcích jeho kariéry.

Four Freedoms Memorial Park je v mnoha ohledech pro Kahna atypický počin. Patří k projektům drobné a zahradní architektury, kterých Kahn sice navrhl pro New York, Filadelfii a jiná americká města hned několik, ale žádný nebyl uskutečněný. Ústředním motivem Kahnova návrhu jsou dva elementy - "Zahrada" (Garden) je lineární sadová promenáda, zužující se směrem ke konci jižního výběžku ostrova, zakončená čtvercovým prostorem "Pokoj" (Room) otevřeným nebi, oceánu a newyorské skyline. Novodobý chrámek je obložený bíle zářící žulou, do které jsou vepsány úryvky slavného Rooseveltova projevu Four Freedoms Speech. Ten také dal celému projektu jméno. Při vstupu do památníku je umístěna busta prezidenta z r. 1933. Rooseveltův ostrov je přístupný zavěšenou lanovkou a už nyní je možné navštívit nové zahradní úpravy v jižní části, odkud je krásný výhled na budovy OSN, Seagram Building, nádraží Grand Central a celou východní promenádu Manhattanu.

Projekt bude dokončený v roce 2012. Komponovaná zahradní promenáda s jednoduchým ale monumentálním pavilonem v centru kompozice vzniká pomalu a bez velké pozornosti médií a veřejnosti. Už teď je ale možné odhadovat jeho budoucí význam a přínos v hustě osídleném velkoměstě. Bude to určitě nejen důstojný památník velkému státníkovi, ale především magické místo nabízející nevšední zážitek v romantickém prostředí malebného ostrova na East River.

> více informací na www.fdrfourfreedomspark.org


1) The World Architecture Survey 2010
0 comments
add comment

Related articles