Dokončení Centra Nová Palmovka v Praze 8 vyjde na 2,62 miliardy Kč

Publisher
ČTK
29.04.2024 17:05
Czech Republic

Prague


Praha - Dokončení a přestavba rozestavěné budovy Centra Nová Palmovka v Praze 8 na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) vyjde magistrát na zhruba 2,62 miliardy korun. Stavební práce udělá firma Porr, která zvítězila ve výběrovém řízení. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Projekt budovy, kde měly být radnice Prahy 8 a komerční prostory, byl schválen v roce 2010 a stavba dosud není hotová. Torzo budovy od radnice převzal magistrát.


Stavbaři budovu dokončí metodou takzvaně design&build, kdy dodavatel vytvoří projekt a stavbu sám provede. Vybraný dodavatel tak mimo jiné zajistí dokumentaci k odstranění některých částí budovy nebo zajistí projektové přípravy pro stavební práce, které nevyžadují změny, a vytvoří projekt dostavby. Postará se o všechna povolení a budovu dokončí.

Dostavba budovy na Palmovce je pro město podle dubnového vyjádření primátorova náměstka Petra Hlaváčka (STAN) důležitá z několika důvodů. Jednak jde o urbanistické dotvoření Palmovky, protože torzo budovy a její bezprostřední okolí jsou podle něj "vředem na podobě Prahy". Zároveň mít ve městě centrálu EUSPA je podle vedení magistrátu pro Prahu prestižní a důležité i pro rozvoj průmyslu v ČR.

Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum. O rok později však byly práce na stavbě za více než miliardu korun přerušeny a dosud s nimi dělníci znovu nezačali. Po dlouhých jednáních budovu od Prahy 8 v roce 2021 převzal magistrát, následně zvažoval umístit do ní sídlo záchranné služby. Nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA, které nynější sídlo v Holešovicích přestává kapacitně stačit.
0 comments
add comment

Related articles