Svítidla z českého křišťálu: tradice v nadčasové formě

15.12.2021 14:40

Svítidla od společnosti Preciosa Lighting jsou výsledkem nápaditého přístupu k tradičnímu řemeslu a precizní ruční práce. Díky pokrokovým technologiím a novým možnostem výroby vznikají ohromující světelné instalace, jež jsou důkazem toho, že ač jsou možnosti skla omezené, má tento materiál schopnost posouvat hranice naší představivosti.

Ručně vyráběné lustry Preciosa Lighting jsou díky lásce k řemeslu, zkušenostem předávaným z generace na generaci, nadšení pro design a inovace a odhodlání zdolávat výzvy jedinečnými uměleckými díly, která mají schopnost vnášet do interiéru světlo i nezaměnitelnou atmosféru.

Nekonečný zdroj inspirace

Spojení křišťálu a světla představuje pro Preciosu nevyčerpatelný zdroj inspirace. Při navrhování svítidel využívá moderní metodu virtual prototyping, která umožňuje již v počítači odhalit všechna kritická místa návrhu a správně rozložit jeho proporce. Díky tomu může firma vyrábět například mnohem větší a bohatší lustry než dříve, a to při zachování stejné hmotnosti.

Nadčasové koncepty Signature Designs

Produkty z portfolia Signature Designs představují originální a nadčasové koncepty svítidel, které mohou designéři dokonale upravit na míru navrhovanému interiéru a přizpůsobit je požadavkům konkrétního zákazníka. Každý z konceptů nabízí různé rozměry, kompozice, barvy, materiály či povrchové úpravy, konstrukční principy a metody svícení. Efekty instalací vzbudily množství pozitivních ohlasů na různých mezinárodních designových výstavách. „Designové variace, které se dají vytvořit, dělají ze Signature Designs naše strategické koncepty,“ říká Michael Vasku, kreativní ředitel Preciosa Lighting.

Interaktivní instalace

Breath of Light je název jednoho z designových konceptů z portfolia Signature Designs, který získal prestižní ocenění Red Dot Design Award a German Design Award. Dominantním vizuálním prvkem tohoto svítidla jsou ručně vyráběné křišťálové koule. Preciosa Lighting tuto světelnou instalaci poprvé prezentovala na Euroluce 2018 v interaktivní variantě, kdy ji bylo možné rozsvítit pomocí dechu, a to díky dechovým senzorům. Představila tak zcela nový způsob aktivace svítidla a návštěvníkům poskytla zcela výjimečný zážitek. „Breath of Light dokáže na tvářích vykouzlit úsměv a překvapení. Lidé mají příležitost užít si záři křišťálu ve zcela novém světle. Díky použití speciálních senzorů mohou interagovat s instalací i mezi sebou navzájem a svým dechem ji probudit k životu. Pouhý jeden výdech může rozehrát okouzlující světelnou hru,“ popisuje Michael Vasku.

Od stropu až k podlaze

Dalším z designových konceptů řady Signature Designs je Pearl Curtain. Tento koncept, který se pyšní oceněními Light Middle East, iF Design Award a [d]arc Awards, chce motivovat designéry k tomu, aby opustili zažité představy a nebáli se natáhnout lustr od stropu až k podlaze. Koncept byl představen v interaktivní variantě, kdy světlo reagovalo na projevy lásky a lidské sounáležitosti. Díky snímání pohybu a měření vzdálenosti mezi dvěma lidmi se celá instalace rozsvítila ve chvíli, kde se pod ní lidé objali.

„Prožívat zážitky bez digitálních náhražek znamená skutečnou radost ze života. Proto jsme chtěli co největšímu počtu návštěvníků ukázat, jak naše světelné instalace dokážou probouzet opravdové emoce,“ říká kreativní ředitel společnosti Preciosa Lighting, který zároveň dodává, že osvětlení Pearl Curtain dokáže díky hravému designu oživit prostor i ve své statické formě.

Perly, křišťál, opál

Další ze Signature Designs je svítidlo Pearl Wave. Prezentováno bylo formou interaktivní instalace na palubě lodi, kde vytvářelo světelné efekty reagující na cinkání skleniček během přípitku.

Ke stejné řadě patří i Pearl Drop, skládající se z perel, křišťálu, triplex opálu a kovových kuliček, jež připomínají „uzlíky“ perlového náhrdelníku. Dalším jedinečným prvkem Pearl Dropu je jeho vnitřní kovový rám, jehož konstrukce je natolik pevná, že svítidlo nevyžaduje další podporu a může být instalováno i do míst, jako je třeba úzký schodišťový prostor.

Jedním z nejflexibilnějších konceptů z portfolia Signature Designs je Inspiral – svítidlo složené z tisíců broušených křišťálových prizmat, které dokážou efektivně lámat světlo a rozkládat jej na barvy duhy.

Novinka Diamond Cloud

Absolutní novinkou v portfoliu Signature Designs je světelná instalace s názvem Diamond Cloud, zdůrazňující optické vlastnosti křišťálu, tedy jeho schopnost fascinujícím způsobem lámat světlo. Svítidlo, broušené za pomoci diamantu, se skládá z tyčí trojúhelníkového průřezu, jejichž kompozici, velikost i způsob zavěšení lze přizpůsobit jakémukoli interiéru. Volit lze rovněž z množství povrchových úprav a brusů a vytvořit tak jedinečný a neopakovatelný umělecký výtvor.