Podlahy v koupelně: S říší Poseidóna si poradí už i lamináty

24.08.2021 12:25
Kratochvíl parket profi, s.r.o.

O vztahu keramické dlažby a koupelny by se dalo napsat, že se jedná o srdeční záležitost, jedna pro druhou se téměř narodily. O přízeň místa, ve kterém vládne Poseidón, si však díky novým technologiím říkají i dříve nepředstavitelné krytiny – dřevo, vinyly, minerální SPC podlahy a dokonce i lamináty, které byly na souboj s vodním živlem vybaveny třeba speciálním nátěrem Aqua-Stop.

„V koupelně je největším nebezpečím pro podlahu voda a vlhkost, kterým musí odolávat, a nutné je zohlednit i faktor bezpečí – povrch nesmí být kluzký. Podlaha by pak měla být ideálně jednolitá s minimem přerušení a spojů, dobře udržovatelná. Důležité je myslet na kvalitní pokládku, nejlépe celoplošným lepením, a pečlivé zakončení kolem stěn, aby se pod krytinu nedostávala pára srážející  se na zdech a nevznikaly tak plísně,“ v obecné rovině radí Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.

Vinylové krytiny jsou vhodným kandidátem, ideálně celoplošně přilepené

Ačkoli jsou vinylové krytiny voděodolné ze své podstaty, do podkladu se může vlhkost dostat přes spoje jednotlivých dílců, a to i přesto, že mohou být impregnované proti vlhkosti. „Tato úprava chrání spoj pouze proti krátkodobějšímu působení vlhkosti. U vinylů na nosičích, ať už z korku nebo HDF desky, přitom dochází v případě úniku vlhkosti k nabobtnání těchto nosičů a nevratnému poškození krytiny,“ varuje Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi. Aby byl tento problém eliminován, je do prostoru koupelny vhodnější celoplošně přilepit vinyl v rolích. Ty jsou tři nebo čtyři metry široké, takže při pokládce nevznikají takřka žádné spoje, kterými by mohla vlhkost proniknout a napáchat škody.

V prostředí koupelny se pak uplatní veškeré výhody kvalitního vinylu, který je přiměřeně tvrdý a dokonale pružný zároveň, příjemný pro bosou nohu a šetrný ke kloubům, neklouže a nestudí. Mezi další skvělé vlastnosti patří vysoká odolnost, možnost použití na podlahové vytápění, nízká hlučnost a nenáročná pokládka i údržba. Zmínit je třeba také širokou škálu vzorů, zejména věrohodných imitací přírodních materiálů. Kvalitní vinylové podlahy (např. německé WINEO, české KPP atd.)  jsou dnes navíc zdravotně zcela nezávadné, renomovaní výrobci totiž používají bezftalátové technologie.

I minerální SPC podlahy jsou voděodolné

Další moderní krytinou, která je rezistentní vůči vlhkosti, jsou SPC (Stone polymer composit) krytiny neboli rigidy. Jedná se o novou generaci čistě přírodních, ale extrémně odolných a uživatelsky velmi komfortních podlah s minerálním jádrem. Základní složkou těchto krytin je drcené kamenivo/minerály, k němuž se přidávají polymery zajišťující ohebnost krytiny. Přestože se SPC krytiny (např. švédský Kährs, české KPP...) někdy nazývají novými vinyly, na rozdíl od nich neobsahují PVC ani změkčovadla, jsou plně recyklovatelné a mají i lepší mechanické vlastnosti: Oproti vinylovým podlahám jsou tvrdší, pevnější, tvarově a rozměrově stálejší, ale zároveň příjemné na dotek. Navíc nejsou náročné na kvalitu podkladu, neprokreslí každou jeho prasklinku či dolík a zvládnou i vyšší zbytkovou vlhkost podkladu, takže je lze položit dříve. Pokládají se plovoucím způsobem s velmi pevným zámkovým spojem. Pro použití v koupelně jsou SPC krytiny vhodné, neboť vykazují 100% voděodolnost.

Ekologické elastické krytiny udělají v koupelnách dobrou službu

Zdravotně nezávadné a navíc šetrné k životnímu prostředí jsou moderní ekologické elastické krytiny (např. německé WINEO PURLINE), jejichž složení v principu staví na kombinaci přírodních a recyklovatelných surovin. Jejich případná likvidace je tak zcela bezproblémová, lze je vyhodit do běžného odpadu. Jedná se o pružné organické podlahy bez obsahu PVC, změkčovadel a chloru vhodné do domácností, kde žijí alergici či astmatici. „Pro dobrou službu v prostředí koupelen je předurčuje vysoká odolnost proti mechanické zátěži i působení chemikálií, povrch, který nestudí a je příjemný pro bosou nohu, i vhodnost použití na podlahové topení. Úspěšně odolávají nečistotám, jsou nenáročné na údržbu, ke které stačí čistá voda,“ vypočítává vlastnosti ekologických elastických krytin Milan Mrkáček. Podobně jako vinyly a SPC jsou i ekologické elastické krytiny v nabídce v nespočtu designových variant.

Exotické dřevěné podlahy nemusejí být exotické ani ve sprchovém koutu

Ačkoli obecně dřevu vlhkost příliš nesvědčí, výrobci nabízejí i dřevěné podlahy, které v prostoru koupelny odvedou skvělou službu. Jde zejména o krytiny vyrobené z exotických nebo tepelně upravovaných dřevin. „Exotické dřeviny mívají vysokou hustotu dřeva, jsou tvrdé a mastné. Tyto vlastnosti pomáhají dřevu odolávat vysoké vzdušné vlhkosti, ale i přímému styku s vodou. Krytiny z těchto dřevin lze tak pokládat nejen v prostoru samotné koupelny, ale např. i ve sprchovém koutu. Nejčastěji užívanými exotickými dřevinami jsou teak, wenge a massaranduba,“ říká Milan Mrkáček z KPP.

U evropských dřevin je rezistence vůči vlhkosti docíleno tepelným opracováním. Touto úpravou dřevo získává podobnou odolnost, jakou mají dřeviny exotické, zároveň také tmavší barvu, než jakou má dřevina bez tepelné úpravy. Pro tyto účely se nejčastěji používají jasan a borovice. Tepelně upravovanou dřevinu poznáte obvykle podle slůvka „thermo“ v názvu.

„Dále doporučuji zamezit výskytu nahromaděné páry (např. při napouštění horké vody do vany a domácím „saunování“), řádně odvětrávat a dokonale zaizolovat obvodové lišty, čímž se zabrání průniku po stěnách se srážející vlhkosti a stékající vody pod podlahu. Je třeba zdůraznit, že dřevěné podlahy prioritně nejsou do těchto vlhkých prostor vhodné. Z praxe však máme zkušenosti se spokojeným užíváním dřevěné podlahy Kährs právě v koupelně. Nezbývá než nechat na zákazníkovi, zdali existující a výše popsaná rizika hodlá podstoupit,“ pokračuje Milan Mrkáček z KPP.

Koupelny už nejsou nepřístupné ani pro laminátové podlahy

Do vlhkých prostor měly ještě nedávno zákaz vstupu podlahy laminátové. Proti krátkodobému působení vody je sice výrobci dokázali chránit ošetřením spojů, např. voskovou impregnací, dlouhodobé vlhkosti panující v koupelně ale ani tak neodolaly. Moderní laminátové podlahy německé značky WINEO už tímto neduhem netrpí, a to díky speciální povrchové úpravě bočních spojů Aqua-Stop, která z nich učinila voděodolné krytiny. Před průnikem vody a vlhkosti je chrání stoprocentně a dlouhodobě. Hlavní výhodou laminátových podlah, která se uplatní i v koupelně, je odolnost proti pádu tvrdého předmětu, snadná pokládka a také nepřeberné množství dekorů. Nevýhodou zůstává povrch chladný na dotek. „Neočekávám, že by teď nastala éra laminátů v koupelně, ale nová ochrana Aqua-Stop zabrání škodám při běžných nehodách v domácnosti, třeba když proteče děravý květináč, přelijete kytku. V kuchyni zase nebude vadit, když vyteče myčka,“ vypočítává benefity nové technologie Milan Mrkáček z KPP.

Garantovaná 24hodinová odolnost proti přímému působení vody je jedna z předností i kolekce německých laminátových krytin Classen Choice. Jeden ze tří největších světových výrobců laminátů Classen ověřil voděodolnost i v přísných testech severoamerické instituce NALFA, v nichž dosáhl desetkrát lepší hodnoty, než jsou požadovány. Voděodolnost je výsledkem speciálního hydrofobního nátěru zámkových spojů megaloc aqua protect.

www.kpp.cz