Pod rouškou experimentu: tématem aktuálního vydání INTRA je textil

27.07.2022 05:30

Membránová architektura, transparentní fasády, poddajné struktury, snová atmosféra i ryzí účelovost. Textilní číslo časopisu INTRO představí čtenářům unikátní tuzemské i zahraniční realizace – od experimentálního projektu v Ekvádoru až po provizorní ubytování v Polsku. Zakoupit ho bude možné koncem července.

Vyhlídka uprostřed ekvádorských lesů, tvořená dřevěnou konstrukcí se zastřešením z textilie napuštěné vysokopevnostní cementovou maltou, upoutá čtenáře už při pohledu na obálku červencového vydání. Experimentálnímu dílu studia Al Borde jsou věnovány strany 6 až 15, na zbylých 118 stranách najdete například rozhovor s brooklynskými architekty SO – IL, na nějž navazuje jejich projekt městského bydlení budoucnosti, dále se dočtete o nové budově Textilní akademie NRW nebo o schodišti v secesním domě v srdci Barcelony, jejž navrhlo studio architekta Kenga Kumy a které je zahaleno do závěsu z hliníkových řetízků přípomínajícího rybářskou síť.

Dalším takovým experimentem může být i způsob zastřešení chalupy ve Vojtěchově na Olomoucku, kde se architekt a zároveň majitel objektu rozhodl použít jako střešní krytinu nepromokavou textilii. „Z podkroví se stalo místo pro přenocování, kde lze vnímat denní světlo, slyšet vítr a návštěvník se může nechat ukolébat hrou deště,“ říká autor projektu Adam Lacina.

Jinou cestou v oblasti architektury se vydal i japonský architekt Šigeru Ban, který ztratil smysl v práci pro privilegované a bohaté klienty a namísto toho začal hledat levná řešení nezatěžující životní prostředí. Jedním takovým je i jakýsi dělicí systém, sloužící k vytvoření dočasného bydlení pro lidi, kteří se například v důsledku války ocitli bez střechy nad hlavou.

Pozornosti neujde ani rekonstrukce prostoru provaznictví na pražském Újezdě, za jejímž návrhem stojí česká dvojice Magdalena Rochová a Radek Jaroušek. „Provazy skýtají mnoho možností a nápadů. Při návrhu pro nás ale bylo důležité, abychom interiér těmito nápady nezahltili,“ říkají architekti. Připraven je pro vás i rozhovor s Milošem Kopřivou o membránové architektuře a spousta dalšího.

Křest právě vycházejícího INTRA proběhne ve Spolkovém domě Slavonice v pátek 5. srpna v 17 hodin. Více informací najdete zde.