20000

O místech a lidech – Literárně-vizuální dokument o současné architektuře malých českých měst a obcí

Autor: Michaela Hečková, Matěj Chabera
Nakladatelství: Tolerdance
Rok vydání: 2019
ISBN: 978-80-270-5301-8
Formát: 18x26 cm, 208 stran, brožovaná
Jazyk: czech
Běžná cena: 399 Kč
Naše cena: 350 Kč (bez 0 % DPH: 350,00 Kč)
  15.02 € (bez 0 % DPH: 15,02 €)
Skladem: 0 ks (standardní doba expedice do 5 dnů)
 

20000 je literárně-vizuální dokument o nové architektuře v českých regionech. Publikace představuje portréty 20 míst ve 20 městech a obcích České republiky, které svým počtem obyvatel nepřesahují 20000, za nimiž stojí 20 předních architektonických studií mnohdy v autorské dvojici se zadavatelem, vedením obce nebo provozovatelem. Najdete zde realizace od studia Mjölk, Atelieru M1, Zdeňka Fránka, Zdeňka Sendlera, XTOPIX, ORA, Rusina Frei architekti, Kamila Mrvy, Marcely Steinbachové a dalších. Od hospody, přes kostel, novou náves, sportovní halu až k experimentální útulně uprostřed pole. Od Plané u německých hranic, přes Líbeznice, Dolní Břežany a Litomyšl až do Trojanovic, Čeladné a Beskyd.

Podkladem pro texty jsou rozhovory s architektonickými studii a tzv. hybateli architektury – zadavateli, investory, provozovateli, vedením obce či města, místními kulturními organizátory, nadšenými krajinářskými architekty. Autorské fotografie vznikaly speciálně pro knihu a zcela atypicky v době reálného provozu objektů.

Autoři hledají body jemných i výrazných zásahů do města i krajiny, sledují proměnu české vesnice a malého města a stavbu nových emblematických veřejných budov, stejně jako nepatrné akupunkturní zásahy, které dokáží proměnit charakter a biorytmus daného místa. Architektonickou proměnu jen nepopisuje, ale prožívá. O místech a lidech, tak by zněl podtitul, kdyby kniha nějaký potřebovala.

Související

0 comments
add comment