White Villa

novostavba rodinného domu

White Villa
Majitel domu využil před lety příležitosti koupit pozemek v jedné z nejzelenějších částí Prahy, na území přírodního parku Šárka-Lysolaje Zapálený pro svou vizi, ale nejistý v tom, jak jí dosáhnout, zapojil klient do návrhu svého moderního, minimalistického a otevřeného rodinného domu architekty z ateliéru 4a.

Úmysl postavit dům s plochou střechou byl komplikován tím, že pozemek se nachází na místě s přísnými regulativy stavebního úřadu. Úspěšně jsme zvýšili koeficient zastavění, museli jsme ale čelit mnoha dalším omezením z hlediska zásad celkového urbanistického a architektonického řešení v dané lokalitě Jenerálka. Podařilo se nám interpretovat klasickou a v místní zástavbě převládající sedlovou střechu novým způsobem, který odpovídal požadavkům klienta na současný moderní dům. V našem pojetí se tradiční tvar přetavil v pozvolně stoupající a klesající zeď, která se jako stuha vine kolem celého domu. Linie pozvolně stoupající asymetrické střechy je tvořena právě touto zdí rozpínající se přes parcelu. Části zdi jsou vynechány za účelem zdůraznění a krytí vstupu, jinde slouží průřezy pro otevření fasády domu jejímu okolí. Chtěli jsme dům vizuálně pevně spojit se zemí tak, aby působil trvalým dojmem, hmota domu vyhlížela solidně a pevně, a zároveň poskytnout klidný, lenivý pocit domu sebevědomě usazeného na pozemku. Vše je navrženo v bílé barvě s tmavými přírodně šedivými detaily v průřezech fasádou a šedým soklem tvořícím základnu domu.

Dům je osazen k severní hranici parcely, kterou tak uvolňuje pro zahradu a umožňuje krátký nájezd z komunikace přímo do garáže. Vchod do vily je umístěn ze severu, s malou vstupní halou a prostorem pro šatnu. Při vstupu z garáže je cesta do domu vedena přes technickou místnost. Z haly je přístupná koupelna a pokoj pro hosty / pracovna. Celá zbylá plocha přízemí je věnována velkorysé obytné místnosti, na jižní straně propojené se zahradou. Těchto přibližně devadesát metrů čtverečních otevřeného prostoru je na jednotlivé zóny rozděleno pouze vizuálně. Polovina délky jižní fasády je plně prosklená a pouští tak zeleň zahrady do interiéru.

Podesta v prvním patře je koncipována jako průchozí galerie, strop zde sleduje tvar střechy a má tím pádem dvojnásobnou výšku, umožňující v budoucnu vestavbu mezipatra. Tři ložnice s francouzskými okny jsou všechny otevřeny směrem k jižní pobytové terase. Hlavní ložnice s šatnou má soukromou koupelnu vybavenou sprchovým koutem, druhá koupelna s vanou je určená k užívání celé rodině.   

Základní návrh interiéru - koupelny, podlahy, vestavný nábytek - je také dílem ateliéru 4a. Záměr, se kterým byl dům projektován, od nás vyžadoval použití minimálního množství detailů. Vyjádřili jsme se pouze s pomocí několika málo přírodních materiálů, v monochromatickém barevném ladění. K bílým stěnám a dřevěným podlahám z běleného dubu tvoří barevný kontrast pouze prosklení mezi halou a obytným prostorem.

Výsledná podoba domu je sice malým kompromisem mezi přáním stavebníků a místními regulativy, nicméně až na plochou střechu se naplnění své vize dočkali.
0 comments
add comment

more buildings from 4A architekti