Rodinný dům - ateliér

Rodinný dům - ateliér
Investor:Radek Leskovjan, <a href="www.uax.cz" target="_blank">www.uax.cz</a>
Project:2006
Realization:2007-2009


Cooperation: Blaženka Bebek, Jaroslav Holub, Jitka Pospíšilová, Marek Lukáš
Cooperation - interior:
Radek Leskovjan, uax®
It is a pleasure when an investor asks you for cooperation on another interesting project. The first project was a reconstruction of the UAX company’s headquarters in Bernartice. The second one is a studio and housing project in Kojetín. An exceptional investor, an exceptional place, another challenge for the architect.
The plot is located in the middle of Kojetín, close to Nový Jičín, on a hill with a view of the surrounding landscape. The investor’s intention was to reconstruct a former barn into a place for work and living in the first phase, and build a new family house in the vicinity in the future. The original sandstone walls and pillars from 1862 have been preserved.
A reinforcing concrete ring was designed to which a lightweight shed roof was anchored. Inside the original building, a square structure was erected – a studio. This inner wooden building opens to the south and west with glass walls. A distinct element of the composition is a terrace projecting out over the sloping terrain of the garden.
The single-space concept is based on how our ancestors used to live in this region. All necessities were taken care of in one parlour room; a kitchenette, sitting room and place for sleeping and working. A kitchen, dining room, sitting room with a study and a bedroom with a bathroom are designed in the living space. On the terrace there is a covered space for sitting in the summer and a sunny plank projecting outward.
The project was designed using natural materials. The load-bearing structure and lightweight roof are made of wood, while the ventilated façade is made from Cetris cement-bonded particle boards. The glass parts of the building were made of insulated, double-pane windows with aluminium frames in the same shade as the façade. The terrace consists of steel girders and a wooden deck.

63 comments
add comment
Subject
Author
Date
upřímná pochvala
Martina Polívková
30.04.09 07:26
krásné
Lenka
30.04.09 09:22
pekna raststation
Jožo
30.04.09 09:15
pekna raststation
leko
30.04.09 09:05
show all comments

more buildings from Kamil Mrva Architects