Rekonstrukce domu v Rozdrojovicích

Rekonstrukce domu v Rozdrojovicích
Spolupráce:Anna Stachová, Klára Stachová
Address: Na Březině 13, Rozdrojovice, Czech Republic
Realization:2018


Dům stojí v Rozdrojovicích, vesnici vzdálené 2 kilometry severně od brněnské přehrady. Obec je charakteristická dramatickou morfologií terénu a liniovou zástavbou. Tyto dva aspekty byly nejzásadnějšími determinanty řešeného prostoru - jednopodlažní stavba rodinného domu navazuje svými štíty na sousední objekty a ze dvora za ním se zvedá prudký svah s celkovým převýšením 13 metrů. Samotný dům byl tvořen dvěma původními trakty na půdorysu L, doplněném o pozdější přístavbu ve dvoře. Delší uliční trakt byl rozdělen na dvě části - obytnou se třemi původními místnostmi a průjezdnou stodolu.
Koncept rekonstrukce stojí na třech klíčových krocích, jež určují novou organizaci domu a jeho fungování: 
1) Nepůvodní přístavby ve dvoře byly odstraněny ve prospěch zvětšení zahrady a přímého kontaktu s ní z místností hlavního křídla. Zbourán byl rovněž původní objem chléva a suchého záchodu.
2
) Druhým krokem bylo vyčištění příčného křídla od všech příček a nepůvodní části stropu. Tím byl tento prostor částečně otevřen do krovu a nově se zde nachází velkorysá obytná kuchyně s jídelnou. Tento prostor je také jediným, jež má výhodnou jižní orientaci a zároveň přímý přístup na zahradu. Je nově propojen s obývacím pokojem, vzniklým spojením dvou původních obytných místností v hlavním traktu. V obývacím pokoji se při štítové zdi nachází nově zbudované schodiště do podkroví.
3
) Třetím zásadním rozhodnutím je odstranění střešní roviny hlavního traktu směrem do zahrady. Namísto ní je zde vztyčený nový objem obsahující ložnici, dva dětské pokoje, koupelnu a šatnu. Tyto místnosti jsou zpřístupněny vykonzolovanou galerií s velkorysým prosklením do zahrady. Na toto prosklení pak navazují prosklené příčky do dětských pokojů a koupelny. Konzola galerie zároveň ve dvoře vytváří kryté zápraží po celé délce domu.

Na tuto základní kostru pak organicky navazují další úpravy, jako zbudování garáže a místnosti pro domácí práce v hospodářské části a nad nimi pak izolované pracovny.
Dům není podsklepen, zejména z důvodu skalnatého podloží, což opodstatňuje mělké kamenné základy. Původní svislé konstrukce jsou tvořeny páleným i nepáleným zdivem. Nové svislé konstrukce v 1. NP jsou tvořeny keramickými tvarovkami, přizdívky zdí sousedících s vedlejším objektem či terénem pak izolačními tvarovkami Multipor. Obvodové stěny jsou zatepleny minerální vlnou.
O
proti původním předpokladům bylo nutné provést většinu stropních konstrukcí nově (dřevěné trámy), stejně jako kompletní konstrukce krovu. Tradiční konstrukční systém a pozice prvků však zůstaly zachovány.

Nový objem galerie je vykonzolován na systému oc. nosníků a proveden jako dřevostavba s větranou fasádou. Plochá střecha této nástavby je provedena jako vegetační.
Barevné a materiálové řešení povrchů v interiéru je dílem investorů.
1 comment
add comment
Subject
Author
Date
...
Daniel
30.01.19 12:43
show all comments

more buildings from Archanti