Viladům Preslova

Viladům Preslova
Objekt se nachází v architektonicky významné lokalitě brněnské Masarykovy čtvrti v těsné blízkosti Wilsonova lesa a vily Ernsta Löw-Beera. Pozemek má severojižní orientaci, svažuje se k jihu, kde je situována rozlehlá zahrada. Podél východní fasády je sjezd z ulice Preslovy ke garážím na jižní hranici pozemku.
Nejstarší část domu byla postavena již v roce 1938. Roku 1947 k ní byl přistaven jižní trakt s terasami k Pisáreckému údolí. V roce 1997 byla nad polovinou plochy 3.np dostavěna nástavba s plochou střechou sousedící s dvojdomkem rodinného domu. Řešená stavba je změnou dokončené stavby pomocí stavebních úprav z rodinného domu na bytový dům. Tento objekt vyžadoval ve své původní podobě revitalizaci a sanaci nosných konstrukcí. Hlavním úkolem bylo posoudit stavebně technický stav nosných konstrukcí, navrhnout sanační úpravy, upravit a navrhnout dispozici a řešení stávajících bytů, aby lépe odpovídaly současným požadavkům na bydlení. Dále zlepšit tepelně technické vlastnosti obálky objektu jejím zateplením, opravou střechy a dodatečné hydroizolace, a díky výměně oken a omítnutím celého objektu přispět k sjednocení a zlepšení celkového výrazu objektu.
Dalším zadáním investora bylo vytvořit v prostoru půdy 3.np plnohodnotný byt, který by kompozičně, ze severního a jižního průčelí, doplnil stávající nástavbu na druhé polovině plochy.


Architektonické řešení

Fasáda celého objektu vyjma arkýře na východní straně je omítnuta v bílém odstínu, arkýř v odstínu tmavě šedém. Okenní rámy jsou v antracitovém odstínu, zábradlí na jižních terasách jsou celoskleněná a po stranách vyzděná ke sloupkům podpírajícím terasu. Vstupní dveře a dveře na zahradu jsou prosklené, hliníkové v antracitovém odstínu. Veranda je obložena travertinem, stejně jak tomu bylo v původním stavu.
Severní fasádě dominuje vertikální prosklení schodiště před dvě patra. Okna jsou členěná svisle i vodorovně, jak tomu bylo doposud, a slouží k odvětrání schodiště.
Dřevěný box nástavby je umístěn ve vymezeném prostoru dříve půdního prostoru nad stávající římsu a od původního domu se materiálově odlišuje a upozorňuje na současnou dobu vzniku. Fasáda je tvořena svislým dřevěným modřínovým obkladem a fundermax deskami v antracitovém odstínu nad nebo kolem okenních otvorů. Jižní fasáda je zakončena vykonzolovaným balkonem s výhledem na Pisárecké údolí.


Interiér ateliéru

Interiér ateliéru funguje zároveň jako showroom aktuálních trendů v oblasti návrhů interiérů. Vstupní halou s galerií projektů na jedné straně a vestavěnou skříní v bílém matu s dubovou nikou v kombinaci s flotexem na straně druhé procházíme kolem koupelny k zasedací místnosti.
V zasedací místnosti byl na podlahu zvolen sametový vinyl flotex v petrolejovém odstínu. Knihovna má spodní část vyrobenou truhlářsky - korpus v černém matu a dvířka v dubovém dekoru. Horní část však byla prototypem. Byl kladen důraz na neviditelnost spojů a minimální tloušťku polic. Je proto vyrobena z hliníkových plátů v tloušťce 6 mm a černém nástřiku. Kovové výrobky (police, část knihovny, a další doplňky) jsou produktem naší výroby. Na stěně za televizí a kolem rohového okna je zapuštěný obklad v dubovém dekoru, stejně tak na stolové desce. Zasedací místnost je oddělena celoskleněným probarveném posuvem v kouřovém odstínu od vstupní haly a kuchyňky.
Pracovní prostor ateliéru je předělen skleněnou příčkou s truhlářsky vyrobeným soklem na dva prostory. Jednoduché a čisté řešení menší oddělené kanceláře i otevřeného prostoru ateliéru s kuchyňskou linkou je zaplněno stoly ze stolové kompaktní desky s černým jádrem v kombinaci se zásuvkami a nohami z Ikea a křesly Vitra. Ateliér pokračuje i za jeho zdmi rozlehlou terasou otvírající se do Pisáreckého údolí. Ničím nerušené výhledy jsou umocněny celoskleněným zábradlím kolem terasy. Kapacita ateliéru je 8-10 lidí.
V minimalistickém pojetí koupelny byly použity velkoformátové obklady Laminam v bílé a černé barvě (1000 x 3000 x 3 mm). Dominantním prvkem je betonové umyvadlo Gravelli Ovum v kombinaci s podomítkovou baterií. Skříňky jsou vyrobeny z kompaktní desky s černým jádrem. Doplňky a zrcadlo byly vyrobeny z oceli v černém nástřiku.
Na podlaze celého prostoru ateliéru mimo zasedací místnost je vylita polyuretanová stěrka. Dveře v interiéru ateliéru jsou se skrytými zárubněmi.
0 komentářů
přidat komentář