Vila ve Žďáře nad Sázavou

Vila ve Žďáře nad Sázavou
Stavební řešení:Ing. Jiří Chalupa
Projekt:2005
Realizace:2007-11


Stavba rodinného domu se nachází v okrajové severozápadní části města Žďár nad Sázavou v území, které je určeno pro rozvoj bydlení a občanského vybavení. I přes značnou snahu stavebního úřadu o regulaci výstavby je dnes lokalita Klafar II. zastavěna růzdnorodou směsicí rodiných a bytových domů.

Dům je dvoupodlažní, nepodsklepený, konstrukční systém tvoří ocelová konstrukce s vyzdívkami Ytong s obkladem z cihelných pásků šedého odstínu. Zastřešení je provedeno pultovými střechami s fóliovou PVC krytinou a titanzinkovými atikami. Střecha nad obývacím pokojem, která je opticky propojena s chodbou v patře je zatravněna.

Požadavkem investora bylo navrhnou soudobý dům, jak vzhledem, tak současnými ekologicko-ekonomickými parametry. Cílem návrhu pak byla moderní vila, v rámci možností pozemku a v kontextu lokality stavby. Navrhovaná stavba i v tomto prostředí nedominuje svému okolí. Zapuštěné niky vstupu a ze severovýchodní strany u schodiště, jídelny a východní a jižní terasy záměrně rozčleňují kompaktní hmotu na více menších objemů. Velké prosklenní se otevírá do zahrady.

Přízemí rodinného domu je určeno pro prostory obývacího pokoje propojeného s kuchyní se spíží a jídelnou, z které je přístupná technická místnost pod schodištěm. V uliční části půdorysu je garsoniéra pro hosty, do které se vstupuje ze zádveří, WC, garáž a chodba. Samostatnou částí přízemí je oddělená ložnice rodičů s šatnou a koupelnou. Ve druhém podlaží jsou umístěny prostory ložnice dětských pokojů, šatny, chodby s průhledy do přízemí domu, koupena se saunou a pracovny. Obě podlaží jsou mezi sebou propojena dvouramenným schodištěm, kde je na mezipatře umístěna knihovna se čtenářským koutem.

Dominantou spojitého prostoru obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou je prostorový krb, obložený výrazným kamenem a předělovou skříní s televizí, která je na objekt krbu napojena. Zde se odehrává většina společného času rodiny v domě. Důraz byl kladen na různé typy osvětlení prostoru pro navození rozdílných atmosfér při užívání. Akustickou pohodu prostoru řeší textilně obložené posuvné dveře vestavěné knihovny a závěsy na oknech. Podlahy v přízemí jsou převážně z dubových parket ošetřených voskem, v patře jsou použity podlahy z výrazně barevného přírodního linolea. Propojovacím prvkem interiéru je práce s vertikálními dýhovanými obklady stěn oddělující v přízemí privátní zónu rodičů a v patře dětský pokoj, stejná topolová dýha je použita na zábradlí a obkladu v jídelně, který navazuje na schodiště.

Pobytová zahrada je oplocena kombinací tří typů materiálů a tím i intenzity průhlednosti plotu. Roh ze západní strany je řešen zídkou ve stejném obkladu jako dům, brána vjezdu a vstupní branka je z pozinkovaných pásů ocelové konstrukce, jižní plot je dřevěný, východní pak z pozinkovaných kari sítí, kde se očekává, že zarostou popínavou rostlinou. Terasa u obývacího pokoje je modřínová a v je sezóně nadstřešena plachtou vynášenou nerezovým sloupem a kotvami ve fasádě. Zpevněné plochy, chodník, vjezd a vstupní prostory před domem jsou vydlážděny z různých formátů  žulových kostek.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
krásné detaily
jasnek
30.01.14 10:42
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ellement