Vesnické komunitní centrum Merkem

Dorpshuis Merkem

Vesnické komunitní centrum Merkem
Adresa: Linieplein 9e, Merkem, Belgie
Investor:Gemeentebestuur Houthulst
Projekt:2008

Realizace:2010-12

Užitná plocha:370 m2
Zastavěná plocha:650 m2
Plocha pozemku:20000 m2
Obestavěná plocha:2150 m3


Merkem je příkladně se rozvíjející vesnicí. K ještě větší podpoře této dynamiky se místní samospráva rozhodla postavit na náměstí podél ulice Stationsstraat nový 'obecní sál'. S cílem zvýšení životaschopnosti vesnic v oblasti Westhoek se provincie Západní Flandry zaměřuje na obnovu vesnických center a výstavbu 'obecních sálů', které by mohly využívat místní kluby a spolky. V případě Merkem v úvahu připadlo místo, kde se dříve nacházela tramvajová zastávka, z čehož vzešel i název projektu Stationshuis (zastávka).
Rapp+Rapp při navrhování zaujali překvapivý postoj: 'obecní sál' je koncipován jako kolonáda obsahující společenský sál vysoký přes dvě poschodí a vnitřní zahradu obehnanou zdí. Podobným architektonickým jazykem se v současné době mluví po celé Evropě (jedním z nejvýznamnějších příkladů je Muzeum moderní literatury v Marbach am Neckar od Davida Chipperfielda). V Merkem  se však použitý architektonický sloh odkazuje k vojenským hřbitovům, které tuto oblast výrazně proslavily a nachází se jich tu celá řada. Nyní se zde mohou místní obyvatelé scházet, aby si zahráli karty nebo nacvičili divadelní hru pro každoroční slavnosti. Na první pohled se objekt zdá až příliš rezervovaný a mírně neslučitelný s venkovským prostředím. V dnešních obcích se však lidé už neznají ani netuší společné potřeby. Architekti svůj návrh pojmenovali 'jeviště' a jako veřejná scéna objekt také slouží. Centrální část, která je ze všech stran prosklena okny vysokými přes dvě poschodí, působí nečekaně otevřeným dojmem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Rapp+Rapp