Úprava vstupních prostor Kina Aero

Úprava vstupních prostor Kina Aero
Adresa: Biskupcova 31, Žižkov, Praha, Česká republika
Investor:Městská část Praha 3
Projekt:2007-08
Realizace:2009
Užitná plocha:365 m2


Spolupráce: Martin Rusina
Grafické řešení: Adéla Svobodová
číst dále
Kino Aero, donedávna ukryté v typickém žižkovském vnitrobloku, je jedním z nejstarších filmových klubů u nás. Nově zrekonstruované vstupní prostory vás nyní doslova vtáhnou ke konzumaci nevšedních filmových či kulturních zážitků. Aero je kino, ve kterém se budete vznášet.
Náš návrh na rekonstrukci kina Aero vycházel z poněkud neobvyklého zadání. Již existující projekt rekonstrukce vstupních prostor jsme měli upravit tak, aby návrh více souzněl s kontextem místa a odpovídal charakteru klubového kina. Snažili jsme se prostor co nejvíce otevřít veřejnosti, zkultivovat jej, vytvořit dostatečné plochy pro vystavování plakátů, a předejít tak nevhodnému výlepu.
Do kina se vstupuje přes průchod činžovního domu, který jsme se snažili upravit tak, aby se přiblížil charakteru otevřené městské pasáže. Dřevěná dvoukřídlá vrata průchodu z původního projektu jsme nahradili skládacími ocelovými prosklenými vraty, což umožňuje úplné otevření pasáže, prosklení zároveň může sloužit i pro vystavování plakátů. Nadsvětlíky těchto dveří jsou rovněž prosklené. Namísto cetrisových obkladů s nízkými vitrínami jsme podél stěn umístili vysoké ocelové výkladce pro plakáty a na strop kovový podhled s prořezanými grafickými názvy filmů. Lemování stěn vitránami a podhled zároveň řeší i požadované zateplení průchodu. Na podlahu jsme namísto požadované žuly použili klasické lité terazzo. Osvětlení pasáže jsme navrhli jako nepřímé, ve výkladcích a nad pohledem.
Vstupní schodiště na dvorek a požadovaný kryt na popelnice jsme se snažili tvarově zgeometrizovat a upravit tak, aby byly v souladu s řešením kina umístěného ve dvoře. Namísto kombinace polykarbonátu, žulových desek a oceli bylo vše nově navrženo v pohledovém betonu. Bohužel se dodavateli stavby nepodařilo provést pohledové betony tak, aby mohly zůstat pohledové, a válec byl provizorně omítnut. V dohledné době by měly být provedeny úpravy těchto povrchů z umělého kamene.
Na dvorku jsme zcela zrušili navrhované dřevěné květináče a stojací lampy a relativně malý dvorek jsme pojednali jako jednu nečleněnou plochu. Požadovanou betonovou dlažbu jsme navrhli v nejmenším čtvercovém formátu a v nejtmavší barevnosti. Povrch je dělen rastrem světlých kostek odkazujících na signalizaci letištních ranvejí. Tomu také odpovídá použití zavěšených žlutých a červených žárovek, které se využívají pro slavnostní nasvícení dvora.
Nový světelný poutař s nápisem KINO na fasádě činžovního domu vychází ve své podobě z původního tvarosloví. Nad vstupem do pasáže visí nové neonové logo kina.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc příjemná změna:-)
danliofer
25.03.10 05:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Skupina