Sportoviště Pfaffenholz

Sportoviště Pfaffenholz
Adresa: Rue Saint Exupery 5, Saint Louis, Francie
Realizace:1989-93


Sportovní areál Pfaffenholz leží jednou svou hranou na hranici mezi Francií a Švýcarskem. Jeho švýcarským sousedem je o osm let mladší soukromá klinika REHAB. Při návštěvě místa přemýšlíte o pojmu hranice a o růstu města, který v případě Basileje představuje zajímavý třínárodní fenomén. O to více na vás zapůsobí fakt, že zatímco mezi REHABem a sportovištěm přecházíte zcela volně, při průjezdu celnicí o 150 metrů výše vás celníci podrobí prohlídce.
Sportoviště Pfaffenholz vzniklo pro potřeby obyvatel z obou měst, jak francouzského Saint Louis, tak švýcarské Basileje. Je tvořeno několika hřišti, mezi kterými se nachází sportovní hala. Objekt sportovní haly sestává z několika provozů, z nichž největší je ústřední tělocvična, obklopená věncem šaten sloužících z části pro externí sportoviště. Samozřejmostí jsou místnosti pro personál, trenéry, klubovny atd.
Výraz sportovní haly je minimální. Černý skleněný box doplněný o betonový kvádr externích šaten nikterak nekomunikuje s okolím a funguje jako totální solitér. Za pozornost stojí maximální péče obvodovému plášti ze strany architektů. Černá krabice je opláštěná dvojitou fasádu s vnější skleněnou vrstvou opatřenou černým potiskem, který reflektuje zateplení heraklitem. Po tomto zjištění trochu přemýšlíte o symbolice otisku a pravdy v architektuře. Betonové šatny jsou opatřeny abstraktním zvířecím "potiskem". Tento motiv byl prohlouben na knihovně odborné školy v německém Eberswalde, kde byla aplikace fotografie na beton dovedena do absolutní dokonalosti. Pop-motivem je očíslování dveří šaten, kdy architekti použili řez písma užívaný na dresech sportovců.
Podobně chladně působí i interiér sportovní haly. Jediným zpestřením je nosný systém, kdy namísto klasických sloupů použili Herzog s de Meuronem šikmé podpory ve tvaru V. Prostorově zajímavý motiv lodžie pro diváky. Použité materiály jsou hapticky sterilní - beton, stěrky, marmoleum, černě lakované dřevo. Pokud hledáte příklad architektonického minimalismu, tak sportovní hala rozkládající se uprostřed areálu Pfaffenholz je 100% trefou do černého.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Herzog & de Meuron