Společenský sál „cubus“

Veranstaltungssaal „cubus“

Společenský sál „cubus“
Adresa: Wälderstrasse 5, wolfurt, Rakousko
Investor:Marktgemeinde Wolfurt
Projekt:1994-97
Realizace:1996-97
Užitná plocha:2500 m2
Zastavěná plocha:1200 m2
Plocha pozemku:5400 m2
Obestavěná plocha:17000 m3


Zahradní architektura: Kienast, Vogt & Partner
Umělecká spolupráce: Herbert Albrecht (socha), Elmar Klocker (malba), Gerold Amann (světelná instalace)
Spolupráce: Hubert Bischoff, Bernhard Breuer, Markus Cukrowicz, Jakob Keckeis, Günther Lampert, Peter Muxel, Christian Nefischer, Ivo Walt, Andreas Wörndl
číst dále
Osmitisícový Wolfurt leží na úpatí Bregenzského lesa jihovýchodně od Bodamského jezera. Wolfurt, který se vine podél severojižní silnice vedoucí z Březnice do Dornbirnu, má dvě přirozená centra: staré horní s kostelem, farou a hřbitovem a nové dolní s obecním úřadem, spolkovým domem, základní a hudební školou, sportovní halou a společenským sálem “cubus“. Posledně zmiňovaný projekt byl dokončen před dvaceti lety podle vítězného návrhu pětadvacetiletého studenta vídeňské techniky Andrease Cukrowicze, který při realizaci spojil síly s místním architektem Lotharem Huberem. Společenský sál leží na křižovatce mezi starým spolkovým domem a druhým stupněm základní školy. Před vstupem do sálu se nachází čtvercový park navržený dvojicí švýcarských architektů Dieter Alfred Kienast a Günther Vogt. Dnes již vzrostlá zeleň slouží k filtrování hluku z tranzitní silnice, ale také jako rozptylová plocha během kulturních událostí. Sál, který má kapacitu až 650 sedících diváků, slouží k pořádání koncertů, konferencí, shromáždění, prezentací, modních přehlídek i prodejních výstav. Z venku je objekt obložen tmavými deskami z místní břidlice. Průčelí je velkoryse prosklené a vstup zvýrazňuje nerezová markýza. Podlahy, stěny i strop v hlavním sále jsou z dřevěných vlysů. Při pořizování zvukové a světelné aparatury byl zvolen tehdy nejvyšší možný standard.
Půdorys dvoupodlažního domu lze funkčně rozdělit na čtvrtiny: první čtvrtinu zabírá vstupní foyer, odkud se lze po schodišti dostat na horní ochoz, další dvě čtvrtiny představuje hlavní sál s výškou přes obě poschodí a poslední čtvrtinu tvoří jeviště, které lze zásobovat přímo ze zadního parkoviště.
V roce 2000 zvítězili Cukrowicz s Nachbaurem v soutěži na rekonstrukci a rozšíření přilehlé střední školy, která dotváří jižní stranu nového náměstí ve Wolfurtu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od cukrowicz.nachbaur architekten