Rozšíření hřbitova a pohřební kaple

Friedhofserweiterung und Totenkapelle Weiler

Rozšíření hřbitova a pohřební kaple
Spolupráce:Josef Nachbaur-Sturm, Robert Zimmermann
Adresa: Walgaustrasse 1, Weiler, Rakousko
Investor:Obec Weiler
Realizace:1994-95


Nově ztvárněné prostranství před kostelem a rozšířený hřbitov vytvořili podstavec, kam se vstupuje po několika schodech. Plošina je od ulice oddělena pomocí nízké zídky. K osvětlení celé plochy byly vybrány nízké sloupky dostatečně pokrývající cesty a náměstí, aniž by oslňovaly. Nově zasazené stromy poskytují stín a srovnávají měřítko. Pohřební kaple představuje “kus nábytku“ s pomíjivým vzhledem. Architekti se na jedné straně chtěli vyvarovat kompozici malý-velký / kostel-kaple. Současně jim byl nepříjemný tíživý pocit z interiéru mnoha rozlučkových kaplí, a tak vytvořili kostku se skleněnými stěnami a pláštěm z dřevěných lamel, které filtrují denní světlo a dovolují vizuální spojení z vnějškem. Aby se podařilo zachovat “nábytkový“ vzhled a dostatečná průsvitnost, nesměl být objekt přímo spojený se sloupy v zemí. Vznikla tak myšlenka tuhého ocelového rámu, který se jen bodově dotýká základů. K zesnulému vedou dvě posuvná vrata. V noci kaple září jako velká lucerna. Projekt vznikl podle vítězného soutěžního návrhu z roku 1994. Na jižní stěně byl instalován válečný pomník od Haralda Gfadera.
Otto Kapfinger, AzW
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od marte.marte architekten