Rostoucí rodinný dům v Újezdě nad Lesy

Rostoucí rodinný dům v Újezdě nad Lesy
Projekt:2005
Realizace:2006-07
Užitná plocha:103 m2
Zastavěná plocha:83 m2
Plocha pozemku:711 m2
Obestavěná plocha:488 m3


Dům umísťujeme vzhledem ke světovým stranám na parcele tak, aby mohla být využita jižní část zahrady jako pobytová, do níž se zároveň obracejí hlavní obytné prostory. Naopak vstup, vjezd do garáže i místnosti zázemí (zádveří, koupelny, úložné prostory apod.) se snažíme důsledně umísťovat při severní fasádě domu – tímto směrem jde kolem lokality železniční trať, obtěžování hlukem tak může být do značné míry eliminováno.
Dům je koncipován, zejména z finančních důvodů, jako rostoucí. V 1. etapě, která je zde prezentována, bude sloužit pouze pro dvě osoby. Tomu odpovídá i minimální rozsah dispozic s jednou ložnicí. Už v této etapě je však počítáno s dimenzí hlavního obytného prostoru, aby vyhověl i posléze. Další etapa v budoucnosti rozšiřuje dům západním směrem tak, aby pokrýval potřeby 4-členné rodiny.
Provozně je dům členěn na obytnou část se zázemím v přízemí a ložnicovou část v patře. Propojujícím prvkem obou podlaží je otevření hlavního obytného prostoru přes výšku obou podlaží.
Architektura domu je navržena jako minimální – jednoduchý hranol 1. etapy dostane po realizaci 2. etapy protáhlejší proporci. Pravidelný deskový obklad fasád, kdy je deska občas zaměněna za okenní (dveřní) otvor, naprosté minimum detailů – to je reakce na nutnost dodržení finančního limitu i na vznikající riziko „přebujelosti“ okolní zástavby.
36 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sousedé
pavloš
16.10.08 08:29
šmoulom na truc?
robert.zolak
16.10.08 10:14
pěkné
pk
16.10.08 10:51
Hmota dobrá , detaily nic moc
ven83
16.10.08 12:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od VYŠEHRAD atelier