Rodinný dům Vrátkov

Rodinný dům Vrátkov
Spolupráce:Kryštof Spilka
TDI: Tomáš Klanc
Projekt:2006
Realizace:2007–2008
Užitná plocha:220 m2
Zastavěná plocha:180 m2


číst dále
Ž
ivý výtvarně sochařský rukopis fasády a hmotového řešení siluety domu není prvoplánový, ale vychází z charakteru pozemku a půdorysné kompozice stavby. Navrhované konstrukce - především zdi, atiky, římsy, terasy, okna či dveře - jsou brány nejen jako dělící a stavební prvky, ale také jako prostorovo a výrazotvorné prostředky s důrazem na celkovou siluetu objektu.

Stavební záměr

Pozemek jako "na konci světa", vymezený cestou, sousedním domem a roklí, každého osloví na první pohled. Mladí manželé si hned dovedli představit, že na tomto kouzelném místě lemovaném starými stromy a keři budou vyrůstat jejich dvě malé děti. Z časových a finančních důvodů (a také na základě svého vztahu k životnímu prostředí) se rozhodli pro dřevostavbu.

Architektonické řešení

Obdélníková dispozice začíná na západní straně garáží u příjezdové cesty, pokračuje vstupní partií s hlavním vchodem do domu z boku a přechází ve společnou obytnou část, na niž navazuje oddělená klidová zóna s ložnicí rodičů a šatnou. Společný obytný prostor tvarovaný do L na západní straně přechází ven do zahrady velkou, zčásti krytou terasou, na níž se dá přímo vyjít také z ložnice. Z obývacího pokoje vede otevřené schodiště do haly v patře, která slouží jako herna pro děti. Kromě koupelny se v patře nacházejí další 3 pokoje a půdní prostor. Hmota prvního patra spočívá nad přízemím jako kapitánský můstek na parníku, terasa je navržena jako lodní paluba. Část podkroví a šikmé schodišťové rameno jsou vykonzolovány z fasády a přirozeně zastřešují vstup do domu.

Interiér

Interiér domu vznikl v návaznosti na celek rovněž podle návrhu architekta. Je založen na výhledu do zahrady, využití dřevěných konstrukcí, které jsou ponechány přiznané a slouží jako estetický prvek, převažují tu přírodní materiály. Jádrem obývacího pokoje se stal krb a schodišťové těleso spojené s knihovnou. Na míru koncipované zařízení (kuchyňská linka, dveře a další vestavěné prvky) architekt doplnil na přání klienta nábytkovými kusy a doplňky vyrobenými v Indonésii, které rovněž sám navrhl a osobně z Indonésie přivezl. Dodávají obytnému prostoru nezaměnitelný a osvěžující výraz s osobitou duchovní dimenzí.

Konstrukční řešení

Konstrukční systém domu sestává z přízemního zděného jádra (garáž, zázemí, společná obytná část) a dřevěné části (schodiště, ložnice, terasa, patro), obě konstrukční soustavy zvenku odlišuje obklad z ručně vyráběné kamenné mozaiky a dřevěný plášť z palubek. Zděná část přejímá funkci ztužení objektu, akustické izolace a akumulace tepla, dřevěná část tvoří nadstavbu a jakýsi obal, který je sochařsky tvarován.
22 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tak to je pohoda..
Bohdan Špaček
04.02.10 10:25
nádherné
Eva Sadílková
04.02.10 11:36
"Véčka"
zizim
04.02.10 01:55
Mňam...
Sengge
04.02.10 04:27
Příjemné,
Vích
04.02.10 08:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI