Rodinný dům Vinohrady 01

Rodinný dům Vinohrady 01
Spolupráce:Pavel Hladík (statika); Vladimír Vlado (zdravotní technika), Pavel Dočekal / KOMP, spol. s r. o. (elektroinstalace); Petr Palčík (vytápění); Jiří Beránek / PLYKO, s. r. o. (koordinace); Marie Hermanová (zdravotní technika, zásobení plynem); Zdeněk Fišer (vytápění); Vítězslav Valášek (elektro); Jitka Špondrová (požárně-bezpečnostní řešení)
Adresa: Révová 18, Vinohrady, Brno, Česká republika
Projekt:2004-05
Realizace:2005-07
Užitná plocha:375 m2
Zastavěná plocha:310 m2
Plocha pozemku:1085 m2
Obestavěná plocha:1485 m3


Rodinný dům na svažitém pozemku je horizontálně členěn do tří funkčně, materiálově a barevně odlišných hmot. Celková koncepce domu je ovlivněna západním výhledem na panorama města, k němuž jsou natočeny všechny obytné místnosti a terasy.

Architektonické a dispoziční řešení
Dvoupodlažní, částečně podsklepený rodinný dům je koncipován jako dvougenerační. Je situován v horní části pozemku svažujícího se severozápadním směrem, v návaznosti na příjezdovou komunikaci. Jednopodlažní vstupní část s dvougaráží je orientována na východ, navazující vstupní hala propojuje jednotlivá podlaží a umožňuje vstup do obou bytových jednotek. V levé části se nachází samostatný byt 2+kk, pravá část slouží jako společenská zóna větší z bytových jednotek - hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem je doplněna o spíž, místnost pro domácí práce, šatnu a WC. Obytné místnosti obou bytů mají přímý vstup na částečně krytou a nekrytou terasu s propojením do zahrady. Vtažením terasy mezi oba obytné prostory vznikl hluboký krytý prostor s horním osvětlením, který slouží jako místo společného setkávání.
Ve 2.NP se nachází dvě ložnice, šatna a koupelna; ze všech místností je umožněn přímý vstup na terasu, která je od zbytku střešní roviny oddělena zvýšeným truhlíkem s květinami.
Suterén se uplatňuje v pohledu ze zahrady, kde svah umožňuje vytvoření terasy s přímým vstupem z 1. PP na terén, nachází se v něm bazén, sauna, společenská místnost, WC a technická místnost.

Konstrukční a materiálové řešení
Podsklepená část domu je založena plošně na systému vodostavebné bílé vany, nepodsklepené části jsou založeny na základových pasech. Nosné obvodové konstrukce suterénu jsou provedeny z monolitického železobetonu, nosné konstrukce nadzemních částí jsou zděné v tloušťce 440 mm, resp. 300 mm, překlady okenních otvorů jsou součástí monolitických stropních železobetonových desek. Vnitřní dělicí příčky jsou rovněž zděné, veškeré dveřní otvory jsou provedeny bez překladů až po stropní konstrukci. Vnitřní schodiště jsou navržena jako přímá, hlavní schodiště propojující obě nadzemní podlaží je ocelové se skleněnými stupni, schodiště ze suterénu je monolitické železobetonové. Objekt je zastřešen plochou střechou ve dvou výškových úrovních, nosná konstrukce střechy nad 1. NP je provedena jako monolitická železobetonová stropní deska, nosné konstrukce střech nad vstupní částí s dvougaráží a nad 2. NP jsou dřevěné trámové. Svrchní vrstvy jsou tvořeny oblázky, pochozí terasy jsou opatřeny dřevěnými rošty. Dveřní a okenní výplně jsou dřevěné, antracitově šedé, interiérové dveře lakované bílé. Fasáda kombinuje minerální omítku na spodních částech domu (šedá, bílá) a dřevěný obklad 2. NP z hoblovaných prken v modré lazuře. Zámečnické konstrukce v interiéru jsou lakované antracitově šedé, v exteriéru žárově pozinkované, klempířské výrobky jsou z měděného plechu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
obývák
observer
27.09.09 08:55
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od knesl + kynčl architekti