Rodinný dům ve Svinařích

Rodinný dům ve Svinařích
Spolupráce:Jan Přikryl, Milan Bulva
Investor:Michaela Rizopulu, Zdeněk Stropek
Projekt:2004 - 2005
Realizace:2005 - 2007
Zastavěná plocha:190 m2
Obestavěná plocha:540 m3


Zadání projektu nebylo úplně obvyklé. Rodina investora si přála navrhnout dům na vedlejším pozemku, který by byl vhodný pro menší rodinu, nebo by sloužil jako ateliér, pavilon pro hosty, či místo odpočinku s pohledem do zahrady. Architektonické i dispoziční řešení včetně detailů bylo plně ponecháno na architektech.
Dům je umístěn na kraji vesnice a jeho severní a východní fasáda směrem k silnici má proto záměrně parafrázovat nenápadnou „vesnickou zeď“ – kromě úzkého horizontálního okna je celá tvořena kamennými gabiony. Druhá strana objektu je naopak zcela prosklená, otevřená do zahrady. Půdorysně jednoduchý obdélníkový tvar cca 100 m² obytné plochy na západní straně opticky prodlužuje zastřešené parkovací stání, které s domem tvoří kompaktní tvar. Na severní a východní straně je jednopodlažní dům ponořen do mírně stoupajícího terénu.
Vnitřní dispozice je řešena jako otevřený prostor, členitelný zavěšenými skládacími stěnami. Jeden z předělů hlavního prostoru tvoří vložený objekt malé koupelny s prosklenou stěnou do zahrady. Celá jižní fasáda je jedno velké okno do zeleně.
Podél vstupu do objektu za gabionovou stěnou je malé pootevřené atrium, které tvoří intimní kulisu jednoho z pokojů.
Parkovací stání je zcela otevřeno do zahrady a může být využito i pro letní kryté posezení.
Nosnou konstrukci tvoří porothermové zdivo v kombinaci s ocelovými sloupky. Stropní desky jsou z pohledového železobetonu. Zděné obvodové stěny jsou opatřeny tepelnou izolací a zakryty částečně gabionovou stěnou, částečně obloženy překližkou.
21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ložnice
komentátor
26.01.10 06:12
D3A opat nesklamala
rk
26.01.10 06:38
okna
komentátor
26.01.10 09:44
okna 02
komentátor
26.01.10 09:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od D3A spol. s r.o.