Rodinný dům v Dolních Břežanech

Rodinný dům v Dolních Břežanech
Projekt:2010
Realizace:2012
Zastavěná plocha:175 m2
Obestavěný prostor:1200 m3


Pozemek se nachází v Dolních Břežanech. Jde o parcelu, která je z východu ohraničena komunikací, ze západu pak parcelou, na které je nízkopodlažní administrativní budova, z jihu je parcela s nízkopodlažním bytovým domem, přes komunikaci na východě se nachází objemná budova školy o dvou zvýšených podlažích. Pozemek je orientován podélně přibližně ve směru sever – jih. Příjezd k pozemku je veřejnou příjezdovou komunikací od východu.
    Pozemek se mírně svažuje od jihu k severu – zde velmi malé převýšení – cca 0,5 m, v příčném směru je pak převýšení od východu k západu – cca 1,7 m. Požadavkem investora bylo navrhnout rodinný dům s ohledem na předem daný přibližný požadavek m² užitné plochy hlavních provozů, to vše vzhledem k uvedeným  geomorfologickým podmínkám.
   
URBANISMUS, DISPOZICE, ARCHITEKTURA
Pro návrh bylo určující umístění objektu na pozemku a nalezení základní koncepce. Tvar domu a zejména jeho umístění byly ovlivněny stávajícími podmínkami a přilehlým okolím. Orientace domu zohledňuje světové strany, morfologii parcely a také stavební program – požadavky klienta.
Základní koncepcí a nápadem je vytvoření kombinace východozápadní a severojižní orientace, vzniká uskakovaný systém místností, které mají všechny přímé jižní slunce a jsou orientovány přímo do zahrady, zároveň do nich však není vidět z komunikace. Bylo nalezeno řešení, které umožňuje vznik jižní zahradní plochy se světlem po celý den, příjezd na pozemek i vstup do domu je veden ze severovýchodu, venkovní obytná terasa je situována „za domem“, je objektem odcloněna od komunikace, obývací prostor situovaný směrem jižním do zahrady je prosvětlen po celý den, má východní, jižní i západní slunce. Výše uvedené vytváří vnější specifickou a netradiční architektonickou formu domu.
    Co se týče umístění domu na pozemku a jeho výškového členění, jde o přesnou polohu v horní severní části parcely tak, aby vznikala co největší jižní zahrada. Limitem umístění zde je pozice kanalizace v těchto místech.
Dům je navržen jako dvoupodlažní s rovnou střechou. Dům je nepodsklepen.
V prvním podlaží je navrženo zádveří, vnější krytá pergola garážového stání pro 2+2 auta, koupelna s wc, technická místnost – prostor skladu pro sportovní a zahradní náčiní, šatna a místnost zahradního náčiní, dále je zde hlavní obytný prostor, jenž spojuje jídelnu, kuchyni a obývací pokoj. Z něj je pak situován výstup na krytou venkovní terasu, která je na jižní straně objektu. Obytný prostor kromě návaznosti na kuchyni a jídelní kout obsahuje také těleso krbu, objekt akvária. Patro pak obsahuje dětské ložnice, dětskou koupelnu a ložnici rodičů s přilehlou šatnou a vlastní koupelnou a dále místnost hosta a pracovnu.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
B-2
matusss
15.01.13 10:48
...
Daniel John
15.01.13 02:01
Letovisko, barák nebo kancelář
Roman Fiala
17.01.13 08:44
názor
havlickovi
17.01.13 01:12
V.Hene
šárka heneová
19.01.13 06:03
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Architektura s.r.o.