Rodinný dům u potoka

Rodinný dům u potoka
Stavební záměr
Stavět na vyhlédnutém pozemku manželé plánovali několik let, dnes se z oken v horních podlažích rodinného domu mohou dívat přes údolí na místa, kde vyrůstali a kde mají domy jejich rodiče. Základní dispoziční rozvrh novostavby do značné míry předurčila situace na mírně svažité parcele v zastavěné části malé obce, vymezené na severní a na jižní straně klidnými ulicemi a na západě potokem. Hlavní přístup do domu a dům jako takový je umístěný na horní – severní straně rozlehlého pozemku. V dolní části při jižní hranici je umístěno kryté garážové stání pro dva automobily, relaxační zahrada a bazén.

Architektonické řešení
Dům se skládá z centrální třípodlažní zděné části, zastřešené sedlovou střechou, a dvou dřevěných přístaveb s pultovými střechami. Na severní straně je v dřevěné přístavbě hobby místnost. Na jižní straně do zahrady je přístavba dvoupodlažního obytného traktu s asymetricky prostřídanými terasami a skleněnými výlohami posuvných francouzských oken. Pro tento dům je typická kompozice těchto tří ustupujících a gradujících hmot, které jsou navržené s ohledem na celkový výraz a siluetu domu. Na fasádě domu jsou sendvičovým vrstvením jednotlivých prvků přes sebe řešeny nosné sloupy, přetažené krokve, zábradlí teras, obklady fasád a prosklené plochy oken tak, že vytvářejí v průběhu dne měnící se hru světel a stínů.

Dispoziční řešení a interiér
V návaznosti na sklon terénu je dispozice domu rozdělena středovou nosnou stěnou na dvě poloviny navzájem výškově posunuté o půl podlaží. Vstupní partie tak plynule navazuje na úroveň horní přístupové komunikace, zatímco jižní část přízemí (společný obytný prostor s kuchyní a jídelnou) se ocitá v jedné rovině s obytnou zastřešenou terasou a zahradou. V horních podlažích se nacházejí ložnice, dětské pokoje a příslušné sociální zázemí. V podkroví je prostorná pracovna a herna pro děti s pásovým oknem ve vikýři, ze kterého je impozantní výhled na panoráma okolní kopcovité krajiny. Centrální schodiště propojuje celý dům v jeden celek, obytný prostor se tak po vzoru raumplanu prvorepublikových vil rozšiřuje do všech vnitřních úrovní, kde každá jednotlivá výška má příslušnou obytnou či technickou funkci. I přes větší půdorysné rozměry jednotlivých místností vytváří stylově pestrý interiér výrazně intimní charakter bydlení. Etno nábytek z masivního teakového a mahagonového dřeva použitý na solitérní kusy nábytku běžného denního použití (stůl, židle, křeslo, knihovna …) komunikuje s moderním minimalistickým lakovaným vestavným nábytkem kuchyňské linky, interiérových dveří, komunikačních a skladovacích prostor. Tato netradiční kombinace materiálů a přístupů dodává domácnosti příjemným pocit zabydlení, který každý návštěvník ihned po vstupu do domu intenzívně ucítí. Interiér byl na zakázku vyroben podle návrhů architekta a pod jeho dozorem. Některé kusy nábytku a doplňků jsou opravdové designové originály, které do domu dorazily až z exotických zemí – Indie, Indonésie … 

Způsob výstavby
Zatímco někteří stavebníci budují své dílo podle typových projektů, v nichž je vše stanoveno předem, tato atypická stavba prošla pod vedením architekta v roli technického dozoru a stavbyvedoucího vývojovým procesem s řadou změn. V průběhu stavby byly optimalizovány některá konstrukční řešení z původního projektu pro stavební povolení tak, aby vše šlo snadno postavit svépomocí. Proces stavby domu dospěl ke zdařilému výsledku díky velkému osobnímu nasazení otce majitele stavby, značnou část stavebních prací prováděl a organizoval svépomocí. Díky tomuto postupu, s najatými místními řemeslníky a pečlivým stavebním dozorem v osobě architekta, se podařilo dosáhnout obstojné kvality provedení stavby za přijatelnou cenou. S jedním generálním dodavatelem (stavební firmou) by takto velký dům v poměru kvality a ceny nešel nikdy postavit. Úspornou svépomocnou organizací více dodavatelů zbyly prostředky na nadstandardní téměř luxusní vybavení domu povrchovými úpravami, podlahami, interiérem a zařizovacími předměty. Mohli jsme si nad rámec původního stavebního záměru dovolit realizovat půdní vestavbu, sklep a zahradní bazén.

Stavebně technické řešení
Konstrukce domu je kombinace zděné stavby centrální hmoty domu a dřevostavby severní a jižní přístavby. Dům je založený na ŽB betonové základové desce a betonových pasech. Obvodové i vnitřní nosné zdivo centrální části domu je provedeno z keramických tvarovek tl. 300 mm. Fasáda na této části nomu je řešena jako sendvič z vyzdívaných lícových cihel a vložené tepelné izolace. Konstrukce dřevěných přístaveb je řešena jako dřevěný skelet. Fasáda dřevěných přístaveb je řešena také jako sendvič s obkladem modřínovými palubkami s přiznanou trámovou konstrukcí nosných prvků dřevostavby. Krov je řešený jako dřevěná vaznicová konstrukce, střešní krytina je z poplastovaného plechu. Vytápění domu je teplovodní kombinované s podlahovými rozvody a spirotrubkami schovanými v připravených stavebních dutinách. Zdrojem tepla je samozásobovací kotel na peletky, topný systém je doplněný krbovou vložkou s výměníkem a akumulačním zásobníkem TUV.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
lustr
Ondřej Koutňák
10.03.11 08:40
Lustr
takyarchitekt
11.03.11 12:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI