Rodinný dům Českobudějovicko

Rodinný dům Českobudějovicko
Projekt:2003
Realizace:2007
Užitná plocha:194 m2
Zastavěná plocha:148 m2
Plocha pozemku:1294 m2
Obestavěná plocha:925 m3


Zadání

Mírně svažitý pozemek je poslední stavební parcelou na jižním okraji obce, která je fakticky předměstím krajského města, čemuž odpovídá i poměrně intenzivní výstavba různorodých rodinných domů v uplynulých letech. Západní svah poskytuje panoramatické výhledy na město a krajinu s mnoha horizonty pohoří Blanského lesa a Šumavy.
Záměrem klienta byla výstavba příměstského rodinného domu v zahradě pro trvalé bydlení rodiny se 4-6 členy.

Architektonické řešení
Vzhledem k absenci jednoznačně definované urbanistické souvislosti byl návrh pojat jako soběstačný, suverénní solitér – vila v zahradě.
Prostá, elementární forma zděného kvádru s plochou střechou je kompozičně členěna výraznými dvoupatrovými výřezy okenních otvorů s dřevěnou fasádou a doplněna na delších fasádách dřevostavbami krytého garážového stání (na západě) a balkónu (na východě).  Dřevěné terasy na úrovni zahrady jsou součástí celé kompozice, stejně tak jako opěrná kamenná zeď tvořící oplocení do ulice. Severojižní orientace objektu podél obslužné komunikace ponechává volnou plochu klidové zahrady, využívá výhledu do volné krajiny z obytného prostoru a umožňuje maximální prosvětlení a proslunění dispozice.
Návrh odpovídá požadavkům na současnou architektonickou tvorbu – jednoznačná abstraktní kompozice s použitím tradičních materiálů, zdiva s omítkou, dřevěného obkladu a kamene, které zároveň definují barevnost stavby.

Dispoziční řešení
Dispoziční řešení je přehledné, ekonomické. Hlavní obytnou plochu objektu, obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, tvoří dvoupatrový prostor s knihovnou na galerii, který uzavírá jižní část dispozice. Z tohoto prostoru jsou přístupné obě dřevěné terasy (východní a západní) na úrovni zahrady.
Jednoramenné, přímé schodiště propojuje vstupní halu v přízemí s chodbou v patře. V obou patrech jsou vždy dva pokoje se zázemím – koupelnami a technickou místností. Sklad pro kuchyni je umístěn pod schodištěm.
Součástí dřevěné konstrukce krytého garážového stání je úložný skladovací prostor.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od caraa.cz s.r.o.