Rekonstrukce RD a přístavba bazénu v Horních Měcholupech

Rekonstrukce RD a přístavba bazénu  v Horních Měcholupech
Návrh zahrady:Flera – Ferdinand Leffler
Adresa: Lochotínská 211, Horní Měcholupy, Praha, Česká republika
Ročník:2011


Cílem bylo vytvořit ze stávajícího domu s dosluhující infrastrukturou  postaveného v padesátých letech nový, moderní dům splňující současné potřeby. Hlavní přání investorů bylo zpřístupnit „přízemí“, které je díky nešťastnému osazení domu cca 3 m nad okolním terénem a doplnit dům o bazén, saunu, venkovní kuchyni a malou cvičební místnost.  Dále jsme chteli dostat do domu co nejvíce světla. To vedlo k přepracování fasád a otevření domu do přiléhající zahrady. Zároveň jsme přepracovali celý interiér tak, aby byla dispozice logičtější. Původní neobytný suterén se tak zobytnil a připojil k domu - změnil se na odpočinkovou a cvičební místnost, která přiléhá bezprostředně k navazující přístavbě bazénu. Dále je v suterénu minimalizované technické zázemí, garáž a samostatné kadeřnictví. Přízemí je v podstatě jeden veliký obývací prostor volně přecházející v jídelnu a kuchyni (se samostatnou oddělenou spíží. Celý prostor se velkými a z části francouzskými okny otvírá do zahrady. Podkroví slouží jako klidová společenská část s otevřenou halou, přes kterou jsou přístupné jednotlivé pokoje. V každém patře jsou WC, v podkroví je jedna hlavní koupelna přístupná pouze z hlavní ložnice investorů a dále koupelna s WC sloužící hostům (většinou rodinným příslušníkům). Celý dům je propojen schodištěm nově prosvětleným mohutným oknem, které dostává přirozené denní světlo i do míst, kde původně nebývalo.
Přístavba spojuje požadavky investora na regulérní bazén pro plavání, ze zahrady přístupnou kuchyni (investoři tráví na zahradě velkou část dne) a na lepší pocitové propojení obytné části domu se zahranou. Navržené zahradní zatravněné „vlny“, které působí jako vyzdvižený přirozený terén, tak vytváří mnoho věcí současně – spojují 3 m vysoko umístěné „přízemí“ přímo se zahradou, zlepšují a pocitově zkracují vstup do domu (do domu se vlastně jde po terénu), na úrovni přízemí je vytvořena zahradní terasa přístupná bezprostředně z obývacího pokoje. Dále vlna vybíhá až do podkroví, tak že i z něj je možný vstup přímo na zahradu, byť již v úrovni stromů. Vlny svým tvarem pod sebou definují jednotlivé prostory, které jsou vlastní přístavbou – pod hlavní vlnou vstupní části je umístěný bazén, sauna a kuchyně, pod vlnou do podkroví je zádveří a šatna. Díky vlnám se tak jednotlivé obytné prostory domu dostávají do přirozenějšího a příjemnějšího kontextu se zahradou. Bazén i přízemní kuchyni je možné zasunutím skleněné stěny přímo spojit se zahradou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier..