Rekonstrukce bytu 3+1 na bytové studio

Rekonstrukce bytu 3+1 na bytové studio
Adresa: ul. Jurečkova, Ostrava, Česká republika
Realizace:05/2009 - 08/2009
Užitná plocha:94 m2


Rekonstrukce tohoto bytu začala poměrně nenápadně. Majitel bytu chtěl poradit s místem pro umístění stolního fotbálku. Tato nevinná otázka na architekta skončila kompletní rekonstrukcí skoro celého bytu.
Byt se nachází v prvním patře prvorepublikového domu v centru Ostravy s výhledem do klidného parku. Jeho původní dispoziční řešení - průchozí hala, dva malé pokoje orientované na západ, pokoj pro služebnictvo apod. - by dnes už snad nikomu nevyhovovalo.  I když byt umožňoval spoustu nových dispozičních řešení, investor se nakonec rozhodl pro jednu prostornou obytnou místnost s výhledem do parku a ložnici do dvora.
Obytná místnost se dělí na 4 funkční zóny. První, kuchyň s jídelnou, byla doplněna pouze o nový stůl a židle - na žádost investora byla ponechána původní kuchyňská linka, která se pouze zapustila do nově vytvořené niky. Druhá zóna je určená pro relaxaci a sledovaní TV. Zóna třetí, sloužící jako pracovna může zásadně ovlivnit prostor díky hře libovolného zatahování průsvitného a neprůhledného závěsu. Neprůhledný-černý závěs umožní maximální soukromí pro práci a průsvitný jemně rozdělí prostor. Tato část oděluje zónu druhou od čtvrté, která slouží jako knihovna - čítárna. Police v knihovně se dají libovolně přeházet a posouvat dle umístěných knih a ostatních předmětů. Budoucí křeslo bude svým umístěním mít příjemné difuzní světlo díky severovýchodní orientaci okna.
Nová dispozice bytu vyžadovala zbourání příček a následné vyrovnání podlah. Původní vlysová podlaha se nahradila novou ve stejném stylu - kladení parket do čtvercových obrazců. Dlažbu v předsíni a na wc nahradilo šedé marmoleum (nahrazující původně zamýšlenou dekorativní cementovou stěrku).
Pro vyrovnání stropů, stěn a vytvoření nik byla použitá SDK konstrukce. Klasická povrchová úprava a bílý nátěr jsou místy oživeny zeleným benátským štukem s mírně zlatavými odlesky. Předsíň a všechny zóny obytného prostoru jsou propojeny obložením z rubu lakovaného skla stříbřité barvy.
Na svých místech se ponechaly původní dřevěné bíle lakované dveře s vitrážemi, došlo pouze k výměně starých oken. Bílý lak se v novém pojetí bytu objevuje znovu na krytech topení a na nábytku v obytné části i předsíni. Kryty topení jsou všude ztvárněny jako desky s různými zářezy kromě předsíně, kde bylo třeba zajistit více funkcí. Toto místo vyžadovalo nejen zakrytí radiátoru, ale i uložení aktuálně používané obuvi a sezení při obouvání. Proto zde byla navržena lavička z dřevěných lamel, která podporuje proudění vzduchu.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nadhera
rk
02.03.10 01:55
almara v hlavní roli
Martin Cviček
02.03.10 03:39
dobrý, ale..
Jan Lefner
02.03.10 09:01
příšerné !
pigmay
05.03.10 12:40
???
novotný
15.04.10 10:36
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od PROJEKTSTUDIO