Rekonstrukce a dostavby objektu Závěrka 3

Rekonstrukce a dostavby objektu Závěrka 3
Původně čistě obytný dům z roku 1893 se nachází ve svažité části horního Břevnova pod Strahovem. V rámci celkové rekonstrukce se majitel rozhodl pro přestavbu nástavby z 50. let a vybudování nové půdní vestavby. Konstrukce objektu byla až na fragmenty nosných zdí a přední fasádu kompletně přestavěna, byly vybudovány nové stropy a dvorní fasáda. Kromě toho byly postaveny opěrné zdi a o půl patra snížen a zastřešen původní dvůr v celém rozsahu. Vzniklý prostor je prosvětlen proskleným střešním pásem. Pochozí střecha této vestavby slouží jako terasa přístupná z 1. patra a z mezipodesty schodiště. K bytům byly přistavěny dřevěné roštové balkony orientované do dvora a sloužící jako slunolamy pro jižní fasádu. Objekt byl v rámci střechy zvýšen o cca 1,5 m.
Z hlediska funkcí je zvýšené přízemí a 1.patro pronajímáno jako kancelářské prostory, ve 2.patře a podkroví jsou umístěny dvě bytové jednotky. Podkrovní byt je řešen na třech úrovních, do zvýšeného krovu byla vestavěna galerie.
V domě bylo ponecháno původní opukové schodiště, jednotlivé stupně byly nahrubo opískovány a impregnovány. Původní špaletová okna do ulice včetně štukových aplikací byla nahrazena replikami, okna do dvora a dveře v celém objektu jsou nově navržená.
Fasáda do ulice byla v rozsahu nástavby opláštěná vodovzdornou překližkou, v jejím líci jsou osazena hliníková francouzská okna, která respektují rytmus špaletových oken. Na staré části domu je zachována původní omítková fasáda v nové tmavošedé barvě se žulovým soklem. Střešní krytina je pálená, doplněná střešními okny a podélným světlíkem v úrovni hřebene.
Všechny interiéry domu jsou řešeny včetně nábytku atypicky, z použitých materiálů převládá MDF, překližka, ocel, sklo a přírodní hliník. Podlahy kanceláří jsou z přírodního linolea nebo hliníkových plechů, v bytech dřevěné parkety. Dveře jsou řešeny na celou výšku místností, dýhovaná křídla na excentrickém čepu jsou osazená v atypických rámech.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 4A architekti