Půdní vestavba Pankrác

Půdní vestavba Pankrác
Spolupráce:Kryštof Spilka
TDI a organizace stavby: Tomáš Klanc
Projekt:2008
realizace:2012
Užitná plocha:100 m2


Dlouho prázdný půdní prostor v rohovém činžovním domě z 30. let minulého století se dočkal díky privatizaci a odkoupení půdy jedním z členů družstva půdní vestavby. Díky památkové ochraně lokality a díky nutnosti symetrického řešení již dříve zrealizované půdní vestavby na druhém nároží protějšího domu muselo hmotové řešení půdní vestavby zůstat v obrysech původního krovu. Tím se velmi omezily možnosti vnitřního prostorového a konstrukčního řešení. Krokve byly ponechány včetně střešní krytiny, vnitřní sloupy, vazné trámy a vaznice byly zevnitř odstraněny a nahrazeny ocelovou vestavbou, která skrytě podpírá původní krov. Jediná hmotová změna v původní sedlové střeše je vikýř se zapuštěnou terasou, na které majitelé bytu - milovníci a znalci moravského vína - od jara do podzimu využívají přímé propojení obytného prostoru na terasu s panoramatickým výhledem na polovinu Prahy. Po odstranění vazných trámů původního krovu byl prostor uvnitř půdy natolik vysoký, že se do něj vešla mezonetová vestavba, která má v dolní úrovni 6.NP členitý obytný prostor, dětský pokoj, koupelnu a technické zázemí a v horní úrovni 7.NP pracovnu, zimní zahradu a ložnici rodičů. Centrální světlík, který stál uprostřed půdy, a bránil využití mezonetu ve špičce sedlové střechy, byl zešikmením stěn světlíku přesunut mimo hřeben sedlové střechy. V 7. NP je na podlahu světlíku v jeho přesunuté pozici vložený pochozí kovový pororošt, takže světlík slouží nejenom k větrání a prosvětlení, ale i jako malá zimní prosklená zahrádka u ložnice.

Dispoziční řešení bytu 3+kk spočívá v tom, že veškeré chodby, schodiště a prostory obytného pokoje s jídelnou a kuchyní tvoří jeden členitý prostor bez zbytečných chodeb. Každý kout tohoto prostoru má svoji přiřazenou funkci, které je podřízeno i interiérové a materiálové řešení - vstup se šatnou a schodištěm, jídelna, kuchyň, terasa, knihovna,  televizní kout a pracovna. Uzavřené a oddělené jsou pouze prostory ložnice, dětského pokoje a koupelny. Propojenost vnitřních prostor podtrhuje stejné materiálové i barevné řešení podlah oranžového marmolea a přiznané mezonetové propojení skrz konstrukci krovu mezi jídelnou v 6. a pracovnou v 7.NP.

Obložkové bezfalcové dveře v atypické výšce 2,6 m (až do stropu), stěnové obklady ve schodišťovém prostoru, schodiště, vestavné skříně a dvířka kuchyně jsou z ručně patinované a bělené dubové dýhy. Ostrůvek v kuchyni, knihovna za krbem a u televize jsou z černé lakované MDF ve vysokém lesku. Záda kuchyně a knihovny jsou ze zeleně podbarveného a odsvíceného skla. Veškeré na míru vyráběné truhlářské prvky interiéru jsou realizovány u truhláře TITA, s.r.o. Solitérní kusy nábytku - jídelní stůl, konferenční stolek a sekretář jsou z masivního teaku, které jsem spolu s několika exotickými dekoracemi majitelům poskytl z dovozu ze svých cest po Asii.

Vytápění, chlazení a provětrávání je zajištěno skrytými VZT rozvody s rekuperací, ohřev TUV zajišťují solární kolektory. V obytném pokoji jsou otočná krbová kamna pro sezónní přitápění.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI