Přestavba rodinného domu u Klatov

Přestavba rodinného domu u Klatov
Hlavní myšlenkou návrhu byla snaha o citlivou úpravu původního domu ve spojení s moderní přístavbou. Výsledkem je propojení tradiční vesnické formy objektu se současnými prvky a architektonickými detaily.

Ve stávající vesnické zástavbě nedaleko Klatov stál obytný dům se stodolou, který stavebník se svými rodiči, kteří odsud pocházejí, využívali pro rekreaci. Původní stodola byla vzhledem k nevyhovujícímu stavu odstraněna a na jejím místě vznikla nová část v návaznosti na původní obytnou část domu, která se rekonstruovala.

Rodinný dům je jednopodlažní, s podkrovím na půdorysu tvaru písmene L. V rámci půdorysu se nachází dva stávající sklepy, které byly zachovány. Zastřešení domu je sedlovou střechou, doplněnou vikýři. Architektonický návrh v podstatě vychází ze stavebního řešení, kdy je stávající obytný dům doplněn o novou část. Jedná se tedy o spojení původního tradičně pojatého stylu s moderní dostavbou. Dům je navržen se současnými materiály a technologiemi s důrazem na architektonické detaily. Stávající dům je pojat ve fasádní strukturované omítce s původním kamenným soklem. Nová část je s fasádním obkladem z opalovaného dřeva. Okna jsou v dřevohliníkových rámech, střešní krytina plechová, falcovaná.

Dům sestává ze dvou částí pro stavebníka a pro jeho rodiče se společným vstupem a zázemím.
Vstup do rodinného domu je přes zádveří, ze kterého vedou dveře do původního sklepa. Rovně od vchodových dveří se vstupuje do části rodičů, která se nachází v původním obytném stavení. Zde je navržena kuchyně s jídelnou, pokoj a hygienické zařízení. Dalším dveřmi ze zádveří se vstupuje do nově řešené části, kde je byt stavebníka. Na zádveří navazuje chodba se vstupem do WC, spíže a do obytné místnosti s kuchyňským koutem. Před nástupem na schodiště je technická místnost. V podkroví se nachází galerie s průhledem do obytné místnosti v přízemí, ložnice, pokoj, koupelna, šatna a pokoj hosta. Nad ložnicí je ještě volný prostor přístupný po přistaveném žebříku, kde je možné přespání návštěv nebo relaxace.

Stávající zdivo obytné části je smíšené. Z důvodu vlhkosti byla na části půdorysu provedena dodatečná hydroizolace injektážním systémem. Původní dřevěné stropy byly nahrazeny novými, na části byly ponechány a opraveny stávající klenby. Okenní otvory a vnitřní dispozice byly upraveny dle nového návrhu. V rámci dostavby byl zvolen nosný systém zděný z cihelných bloků s dodatečným zateplením. Strop nad přízemím je dřevěný trámový se záklopem. Zastřešení celého objektu je řešeno nově – jedná se o klasický krov s přiznanými dřevěnými prvky, palubkami a nadkrokevní izolací. Krytina plechová falcovaná. Obvodové stěny nové i původní části jsou dodatečně izolovány minerální vatou. Pro zajištění postupného vysychání stávajícího vlhkého zdiva je navržena zavěšená fasáda z fasádních desek s omítkou na roštu s provětrávanou mezerou. Dřevěný obklad tvoří prkna s povrchovou úpravou opalováním.

Interiér
Snahou bylo nechat co nejvíce vyniknout samotný prostor, kde dominantou je přiznaná konstrukce krovu s palubkami ve světlém odstínu. Podlahy tvoří keramická dlažba a dřevěné plovoucí podlahy. Kuchyně, vestavěné skříně a obklady jsou v kombinaci dřevěného dekoru a lamina v antracitovém odstínu. Vnitřní schodiště z ocelového svařovaného plechu v práškové antracitové barvě. Zábradlí ocelové s výplní z nerez sítí.
Projekční a architektonická kancelář Josef Černý
0 komentářů
přidat komentář