Přestavba bývalého obecního úřadu na rekreační bydlení

Přestavba bývalého obecního úřadu na rekreační bydlení
Spolupráce:Ondřej Kramoliš, Zuzana Pízová
Projekt:2005
Realizace:2006-08
Užitná plocha:137 m2
Zastavěná plocha:98 m2
Obestavěná plocha:596 m3


Záměrem klienta bylo opravit bývalý objekt obecního úřadu a využívat jej pro rekreaci, k přechodnému a případně i trvalému bydlení. Cílem návrhu je maximálně využít potenciál stávajícího objektu a přilehlé zahrady, za použití standardních architektonických prostředků jej přestavět tak, aby odpovídal požadavkům na současné bydlení a zároveň aby nedošlo k narušení původní identity domu. Propojení vnitřního obytného prostoru se zahradou je podstatnou podmínkou návrhu.

Popis původního stavu
Pozemek se stavbou leží v centrální části obce Černé Voděrady. Jedná se o polygonální parcelu s převýšením 6 m. Pozemek se svažuje směrem k jihu a nabízí výhledy do krajiny. Objekt je při jihozápadním okraji pozemku orientován severo-jižně, je částečně zapuštěný do svahu suterénem. Jde o jednoduché jednopodlažní venkovské stavení s částečným podsklepením a sedlovou střechou. Stav stavebních konstrukcí byl před přestavbou kritický. Dispoziční řešení původního domu bylo nevyhovující, jednotlivé místnosti byly přístupné zvenku ze zápraží.

Popis návrhu stavebních úprav
Návrh úprav zachovává stávající objem objektu a upravuje vnitřní prostorové a provozní řešení. Zásadním počinem je vytvoření velkorysého obytného prostoru, který je otevřen do krovu a novými balkónovými dveřmi také do zahrady. Na centrální šedé krbové těleso je navinuto vřeteno ocelového schodiště na vloženou pororoštovou lávkou do podkroví. Vložené patro je maximálně odlehčené aby obytný prostor působil jako jeden celek přisvětlený ze západu trojicí střešních oken umístěných v hřebenu střechy. Nad kuchyňskou linkou je horizontální okno poskytující kontakt se severní upravenou plochou zahrady a palubovou terasou. Ve fasádě jižního štítu byl rozšířen okenní otvor do ložnice, poskytuje panoramatický výhled do krajiny. Nově je řešena koupelna a vstupní prostor zádveří přístupný z původního zápraží. Půdu lze využít jako druhou ložnici, je osvětlena střešními okny na východní stranu. Slep byl opraven a slouží jako sklad zahradní techniky a nářadí.
Vzhled domu byl zjednodušen, očištěn a doplněn posuvnými dřevěnými okenicemi a prosklenou dřevěnou střešní konzolou, která kryje před deštěm vstup do objektu, venkovní schodiště a vstup do sklepa.
Na parcele byly provedeny terénní úpravy, byla vyrovnána plocha na severní polovině pro dětské hry a sport a u vstupu plocha pro dvě venkovní parkovací stání. Opěrná zídka vymezuje venkovní dřevěnou palubovou terasu, která tvoří mezistupeň mezi zahradou a obytným prostorem.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pekne
rk
10.01.10 11:57
Povodny stav
tomasgunis
11.01.10 12:46
fakyrhouse
JV
12.01.10 02:00
pěkné
ZP
14.01.10 10:38
Oplechovanie strechy
selafar
15.01.10 06:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od caraa.cz s.r.o.